Respekt Livets logotyp. Länk till startsidan för webbplatsen.

Seminarium och debatt om läkarassisterat självmord

Det senaste året har förespråkare för dödshjälp med kraft försökt lansera den modell för läkarassisterat självmord som används i den amerikanska delstaten Oregon. Detta alternativ presenteras som en värdig och oproblematisk modell som inte ska resultera i det sluttande plan som blivit fallet i Holland och Belgien. Men är den här modellen så oproblematisk som det sägs? Hur har den fungerat i verkligheten?

Datum: 22 mars 2017
Tid: kl. 18-19
Plats: Tidningen Dagen, Kungsholmstorg 5, Stockholm

Den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet publicerar den 22 mars rapporten ”Hotet mot värdigheten”. Innehållet utgörs av en fyllig genomgång av Oregonmodellen och vilka konsekvenser den faktiskt har fått på de platser där den använts. Uppgifterna i rapporten utgör en tydlig varningssignal, och ger argument till varför Sverige aldrig bör öppna dörren för dödshjälp i någon form.

Rapportens författare är Mikaela Luthman, överläkare för palliativ vård på Stockholms sjukhem och Anne-Berit Ekström, med dr och chefläkare för habilitering och hälsa i Västra Götalands region. Rapporten, som finansierats av Livets fond, presenteras på ett seminarium på tidningen Dagens redaktion på Kungsholmstorg, onsdag 22 mars klockan 18-19.

Seminariet bjuder på en intressant panel i form av rapportförfattaren Mikaela Luthman samt Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och riksdagsledamot Staffan Danielsson (C), även styrelseledamot i Rätten till en värdig död. De senare ger respons på rapportens innehåll utifrån sina respektive grundinställningar till dödshjälp, och seminariet avslutas med ett panelsamtal lett av Dagens opinionsredaktör Elisabeth Sandlund.

Anmälan till event@dagen.se senast 20 mars (begränsat antal platser).


Utskriftsvänlig version           Tipsa en vän

Claphaminstitutet