Samtalskväll med Carl-Henning Wijkmark - Augustprisvinnare 2007

Stundande natten - kring en berättelse om livets slutskede. 

Referat från Respekts samtalskväll

Datum: 13 februari 2008
Plats: Folkungaböcker, Ringvägen 110, Stockholm
Föredragshållare: Carl-Henning Wijkmark

Carl-Henning Wijkmark talade om sin senaste bok Stundande natten, som gav honom Augustpriset 2007, och läste dessutom några passager ur boken. Lyssna på föredraget >>

Stundande natten är en roman om människor som möts framför "den svarta dörren", en berättelse om livets slutskede och en meditation över några av de yttersta frågorna. Sjukdom bortom all tänkbar räddning har fört samman fyra män på sal 5. Där ligger, dold bakom en skärm, den tigande främlingen från andra sidan jorden; Börje, den ständige spelaren som slår vad om det eviga livet; Harry, uteliggaren, den ende bland läkare och medpatienter som i ett kritiskt ögonblick fyller kraven på en gentleman. Där finns sköterskorna Birgit och Angela, varmt älskade av de dödsmärkta männen, den kloka prästen Anna-Britta och den okänsligt "professionelle" doktor Möller. Och först och sist Hasse, berättaren och huvudfiguren, som när framtiden sviker gör upp med sitt förflutna, dess passioner, försummelser och besvikelser, innan till sist en tyst besökare infinner sig och tar emot hans farväl till livet.

Författaren berättade att Augustpriset förvånade honom, då boken tar upp ett ämne som han trodde är i viss mån tabu för många, ett ämne man helst inte närmare vill fördjupa sig i. Dessutom förekommer döendet och döden i framskriden ålder på sjukhus sällan i litteraturen. Tabut kring det har dock lättat på senare tid och Carl-Henning Wijkmark undrar vad det kan bero på. Han misstänker att den demografiska utvecklingen och dess allvar har börjat gå upp för många. Förändringar och besparingar i sjukvården skapar oro som tvingar ämnet i boken ut i offentligheten. Ett annat symtom på aktualitet är diskussionen kring dödshjälp som återkommer allt oftare. En Sifoundersökning för några år sedan uppgav ett starkt stöd för dödshjälp som bara kan förklaras med misstro mot den offentliga vården och i synnerhet dess förmåga att lindra svåra smärtor i ett terminalt skede.

Carl-Henning Wijkmark påpekade att romanen inte är en rapport från vårdsverige, utan handlar om individer som närmar sig slutet och om deras helt olika sätt att hantera situationen. Hasses budskap i boken är att hålla tankarna igång, trots att kroppen sviktar, för att känna sig mer levande än kroppen. Hans metod är ögonblick av galghumor och försoning med det framfarna livet i tacksamhet för den kärlek man fått och kunnat ge. Dock ingen uppgivenhet eller eftergivenhet för omgivningens krav på att man ska dö på ett visst sätt. Bakom den ofta hörda parollen ”en värdig död” döljer sig inte sällan en bekvämlighet hos anhöriga och personal snarare än omsorg om den döende. ”Jag har inte längre”, säger Hasse, ”en ambition att mitt döende ska hålla en viss kvalitet. Och ’värdigheten’ som det talas så mycket om? Nog är det konstigt att ett samhälle som annars inte bryr sig ett dyft om värdighet plötsligt ställer detta krav när man ska dö. Den omtanke som talar här gäller egentligen de levande”.

Carl-Henning Wijkmark berättade också att boken kom till på grund av personliga erfarenheter. En egen besvärlig sjukdom och upplevelser av nära vänner som gått bort finns i förändrat skick med i romanen. De gjorde det viktigt att boken skrevs. Att Hasse skildrar sitt eget dödsögonblick är visserligen ett ontologiskt konststycke, men Carl-Henning Wijkmark ser det som en särskild poäng att det antyder ett perspektiv mot en annan värld, kanske ett svart hål, knappast en port till evigt liv men kanske till en dimension av allnaturen som ännu inte har utforskats.

Kvällen avslutades med ett samtal om livets slutskede mellan författaren, vetenskapsjournalisten Sture Gustafson och publiken.

Respekt tackar Carl-Henning Wijkmark för hans medverkan och för att han på ett varmt och realistiskt sätt har beskrivit mötet mellan människor i särskilt utsatta situation vid livets slut.

Läs porträttet av Carl-Henning Wijkmark i Läkartidningen: Människovärdet i vården - ett lotteri värt att tala om >>


Utskriftsvänlig version           Tipsa en vän
Carl-Henning Wijkmark signerar sin bok
Carl-Henning Wijkmark signerar sin bok