Respekt Livets logotyp. Länk till startsidan för webbplatsen.

Frågor och svar om hiv och aids

I början av 1980-talet upptäckte man en sjukdom i USA som fick namnet AIDS – Acquired Immune Deficiency Syndrome. Viruset som orsakar sjukdomen upptäcktes 1983 och kallas sedan 1986 för HIV – Human Immunodeficiency Virus.

Det finns i dag inget botemedel eller vaccin mot sjukdomen, men man har fått fram effektiva bromsmediciner som hejdar dens utveckling. Men bromsmediciner är dyra, och sjukdomen drabbar därför fattiga länder hårdast. Idag lever uppskattningsvis 33 miljoner vuxna och barn med hiv eller aids. Av dessa finns 23 miljoner i Afrika söder om Sahara, drygt fyra miljoner i Syd- och Sydostasien, 760 000 i Västeuropa och 4 000 i Sverige. Den främsta smittvägen är via sexuella kontakter, och man utsätter sig därför för högre risk ju fler sexuella förbindelser man har.

Hur ser katolska kyrkan på hiv och aids, och ligger det något i den hårda kritik katolska kyrkan ofta utsätts för när det gäller hennes hållning i aidsfrågan? Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna här, men hittar du inte svar på din fråga, kontakta oss på info@respektlivet.nu.
 Utskriftsvänlig version           Tipsa en vän