Fransk domstol förbjuder tv-reklam som visar glada barn med Downs syndrom

28 november 2016
I Frankrike har högsta förvaltningsdomstolen bekräftat att en film, som visar ungdomar som har Downs syndrom, inte får visas som reklamfilm eftersom det är "olämpligt" för fransk tv.

Filmen, med titeln Dear Future Mom, släpptes 2014 inför världsdagen för Downs syndrom och över sju miljoner har sett den på Internet. Den visar ungdomar och barn med Downs syndrom som berättar om sitt liv för en blivande mamma, som fått reda på att hon väntar ett barn med Downs. Ungdomarna förmedlar hopp och motsätter sig farhågor som blivande föräldrar kan ha som fått diagnosen trisomi 21 för ett väntat barn. I dag aborteras över 90 procent av de barn som får diagnosen i många länder.
– Filmen skapades för att hjälpa familjer med barn med Downs syndrom, för att visa att dessa barn kan vara hur glada som helst, säger Monica Lopez Barahona, ordförande i spanska Jérôme Lejeune-stiftelsen.

Den 10 november bekräftade det franska lagrådet ett beslut från filminstitutet om att den korta filmen är olämplig att visas i fransk tv som reklam, eftersom kvinnor som har gjort abort skulle kunna känna samvetskval. Filmen förbjuds endast som reklam men inte från att sändas i andra former.
– Det är så absurt. Jag har aldrig hört talas om ett sådant beslut. Det går stick i stäv med yttrandefriheten, säger Michelle Sie Whitten, ordförande för den globala Downs syndromstiftelsen.
 

Filmen producerades av bl.a. Jérôme Lejeune-stiftelsen, som överklagade förbudet från franska filminstitutet. Stiftelsen kommer nu att försöka ta fallet vidare till Europadomstolen.
– Domen sätter människolivets förstörelse och skydd på samma nivå, som om de båda hade samma värde. I själva verket visar erfarenheten att kvinnor som har fött ett barn med funktionshinder inte ångrar att de valt livet. Glada barn med Downs syndrom får inte visas. Domstolen ber folk att överväga om yttrandefrihet för personer med Downs syndrom bör ge vika till förmån för rätten till abort, säger Jean-Marie Le Mene, ordförande i franska Jérôme Lejeune-stiftelsen.

En studie från 2011 visar att 99 procent av dem som har Downs syndrom är nöjda med sitt liv, vilket är långt fler än allmänheten.

Källa: CatholicNewsAgency (www.catholicnewsagency.com)

 

 


Utskriftsvänlig version           Tipsa en vän