Hur smittar hiv och vilka är sjukdomens symtom?

Svar:

Hiv överförs med smittat blod, sperma, slidsekret eller modersmjölk. Därför klassas sjukdomen som en könssjukdom. Smitta kan ske, utöver vid samlag, genom att använda orena sprutor (t.ex. om en spruta används många gånger av olika narkomaner) samt via osäkra blodtransfusioner. Det finns också risk att hiv överförs från mor till barn i samband med graviditet, förlossning eller amning. Smittrisken från mor till barn kan dock i stort sett elimineras med rätt medicinsk behandling (bromsmediciner), förlossning med kejsarsnitt och flaskmatning.

Ett par veckor efter smittotillfället kan en del få en så kallad primär hivinfektion som kan ge feber, halsont, huvudvärk, hudutslag och ibland svullna lymfkörtlar. De flesta som blivit smittade av hiv märker ingenting av sin sjukdom förrän ett flertal år efter smittotillfället. Det enda sättet att säkert veta om man är smittad är genom ett hivtest.

Man känner inte till något fall där hiv överfördes via kyssar. Teoretiskt sett skulle kyssar kunna smitta eftersom hiv har hittats i saliv, dock mindre ofta än i blod. I munnen finns också celler som kan infekteras av hiv.

Hiv sprids inte vid sociala kontakter. Att hälsa och krama en hivsmittad eller att använda samma handduk eller kaffemugg är inte ett sätt att bli smittad. Om man får smittat blod på sig tvättar man bort blodet med tvål och vatten. Hiv kan inte tränga igenom oskadad hud.