Allt fler ensamstående män som vill bli pappa använder surrogatmamma

02 september 2013
Den amerikanska surrogatmoderskapsagenturen Growing Generations i Los Angeles rapporterar att tillströmningen av ensamstående män stadigt ökar, med många som investerar upp till 175 000 dollar för att få barn.

Kommersiellt surrogatmoderskap är förbjudet i de flesta länder, och två av de länder som tillåter det – Indien och Ukraina – har beslutat att inte göra surrogatmoderskap tillgängligt för ensamstående män. I USA har delstaten Kalifornien den mest tillåtande lagstiftningen. Surrogatmoderskapsagenturen Growing Generations i Los Angeles får därför allt fler ensamstående män från utlandet som kunder, män som söker möjlighet till säkert, lagligt surrogatmoderskap.
– De säger att de alltid velat vara pappa, men inte hittat en partner som de vill bilda familj med, de blir äldre och vill bara inte vänta – det är samma saker som ensamstående kvinnor säger, säger Madeline Feingold, psykolog som tillhandahåller surrogatmoderskapsrådgivning i Oakland i Kalifornien.

Även om manliga kunder har möjlighet att anlita en äggdonator på egen hand, väljer de flesta från en pool som rekryterats av Growing Generations. Äggdonatorerna är anonyma och kunden får endast se en film om dem samt får information om deras hälsa, utbildning och genetisk historia.
– Vi rekommendera att man budgeterar 125 000-150 000 dollar (ca 820 000-985 000 kr) för ett barn, och 150 000-175 000 dollar (ca 1,2 milj. kr) för tvillingar. Det inkluderar ersättning på 8 000-10 000 dollar (ca 52 000-65 000 kr) till äggdonatorn, och minst 25 000 dollar (ca 164 000 kr) till surrogatmamman, säger Stuart Bell, delägare i Growing Generations.

I processen ingår även en psykologisk undersökning och juridiska förhandlingar för att minimera risken att äggdonatorn eller surrogatmamman hävdar föräldrarättigheter.
– När processen är klar brukar den blivande pappans engagemang vara uppenbart. Särskild hos män är processen väl genomtänkt. När de går in i detta har de talat om det med vänner och släktingar. Det finns inget spontant med det, säger Denise Bierly, advokat som specialiserat sig på adoption och surrogatmoderskap i Pennsylvania.

Källa: The Daily Mail (www.dailymail.co.uk)