Belgisk man får dödshjälp efter könsbyte

02 oktober 2013
En belgisk man begick i måndags självmord genom att få laglig dödshjälp, på grund av att han var djupt olycklig efter ett könsbyte.

Belgaren Nathan Verhelst föddes som enda dotter i en familj med tre pojkar, och sade till en belgisk tidning kort innan han dog att han var "flickan som ingen ville ha". Han genomgick först en hormonbehandling 2009, följt av kirurgisk behandling åren efter. Strax innan han dog berättade han till den belgiska tidningen Het Laatse Nieuws:
– Jag var redo att fira att bli född på nytt men när jag tittade i spegeln var jag äcklad av mig själv. Mina nya bröst matchade inte mina förväntningar och min nya penis visade avstötningssymtom. Jag vill inte vara ett monster.

Läkaren som gav mannen dödshjälp med motiveringen "outhärdligt psykiskt lidande", Wim Distelmans, var den samme som gav dödshjälp till två döva tvillingar förra året.
– Nathan Verhelsts val hade ingenting att göra med livströtthet. Det fanns andra faktorer som innebar att han var i en situation av obotlig, outhärdligt lidande. Outhärdligt lidande för dödshjälp kan vara både fysiskt och psykiskt. Det var ett fall som tydligt uppfyllde de villkor som krävs av lagen, och han genomgick rådgivning under sex månader, säger Wim Distelmans till The Daily Telegraph.

Enligt officiella uppgifter blir det allt vanligare att få dödshjälp i Belgien. I fjol valde 1 432 personer att ta livet av sig med hjälp av dödshjälp jämfört med 1 1 33 året före, en ökning med 26 procent. En av 50 människor dör nu med hjälp av dödshjälp i Belgien. Dödshjälp av läkare på en patients begäran är lagligt i tre europeiska länder, Nederländerna, Belgien och Luxemburg.

Källor: The Independent (www.independent.co.uk) och The Daily Telegraph (www.telegraph.co.uk)