Danska spermadonatorer har över 100 barn

15 januari 2013
Den danska spermabanken Cryos meddelar att deras spermadonatorer kan vara pappor till över 100 barn.

Danska spermier är en exportsuccé, varför danska spermadonatorer kan ha ett stort antal barn i familjer i många olika länder, enligt världens största spermabank Cryos med huvudkontor i Århus.
– Jag vill inte nämna några siffror, det räcker med att säga att vi har donatorer som är pappor till över 100 barn. Det oroar oss inte eftersom vi levererar spermier till hela världen – 70 länder totalt. I princip kan det finnas ett barn i varje land, säger Cryos vd Ole Schou till den danska tidningen Berlingske Tidende.

Jacob Birkler, ordförande i Danmarks Etisk Råd, är upprörd över uppgiften:
– Jag känner omedelbar avsky och magkänslan säger att det är fel. Och det är vad etik ofta handlar om: normer, sedvänjor, skick och bruk. Vi är inte vana vid att se att en enda människa kan vara far till 100 barn. Vi ska inte nöja oss med magkänslan eller begrepp som naturlighet, utan se till att de många argumenten visas i en öppen dialog, säger han till Berlingske Tidende.

På grund av risken för sjukdomsspridning finns det ett tak för antalet barn per donator, som är olika i olika länder. I Danmark får en spermadonator högst ha barn i 12 familjer, enligt den nya lagen om konstgjord befruktning, som trädde i kraft den 1 oktober 2012 skriver Berlingske Tidende.
– Sanningen är att alla människor – och därmed även alla donatorer – har massor av defekta gener. Genom att stoppa en donator efter 12 graviditeter, kommer man bara att få en ny donator med något annat genetiskt fel, säger Ole Schou till Berlingske Tidende.

Källor: Kristeligt Dagblad (www.etik.dk) och Berlingske Tidende (www.b.dk)