FDA förbjuder gentestföretag att sälja genanalyser

02 december 2013
Det amerikanska läkemedelsverket Food and Drug Administration (FDA) drog i dagarna tillbaka licensen för gentestföretaget 23andMe för försäljning av dna-analyser.

Respekt har tidigare rapporterat om företaget 23andMe, som var ett av de första företagen att sälja dna-analyser som kartlägger den genetiska profilen till privatpersoner. Hundratusentals personer över hela världen har redan genom att skicka ett salivprov till företagets laboratorier fått genetisk information i en omfattande rapport om sitt dna, inklusive en lista över sannolikheten för att utveckla vissa sjukdomar.
– Rapporter från 23andMe ger information om sannolikheten i personens genetiska anlag. Den erbjuder inte, och gör inte heller anspråk på att erbjuda, medicinsk diagnos för alla förhållanden, säger bioetiker Nita Farahany från Duke University i Durham i North Carolina till företagets försvar.

FDA menar att 23andMe har misslyckats med att bevisa att deras tester är korrekta och tillförlitliga, och har därför dragit tillbaka företagets licens att få sälja dna-analyser. Cecile Janssens vid Emory University i Atlanta välkomnar FDA:s besked och tror att de flesta sjukdomar inte är så genetiskt betingade att de går att identifiera i genetiska tester:
– Genetisk testning för vanliga sjukdomar kommer aldrig att bli så förutseende som förespråkarna hoppas, säger hon.

Hon får medhåll av Nathaniel C. Comfort från Johns Hopkins University i Baltimore, som menar att 23andMe medvetet har sålt för många gentester för vinstens skull:
– Även om 23andMe presenterar sig som ett företag som bryr sig om hur kunderna mår, är det först och främst aktieägarna de är trogna, säger han.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)