Första personen med Downs syndrom utnämnd till hedersdoktor i USA

14 maj 2013
För första gången har en person med Downs syndrom utnämnts till hedersdoktor. Det skedde vid Portlanduniversitetet i delstaten Oregon.

Det är amerikanskan Karen Gaffney, som i början av månaden tilldelades hederstiteln . Universitetets rektor Tom Greene förklarar att utnämningen till hedersdoktor inte bara är för Karen Gaffneys starka idrottsprestationer utan även "för den unga kvinnans mod och viljestyrka att vägra bli tillsagd vad hon inte kan". Han säger vidare att hon utnämnts till hedersdoktor främst för att "ingen i vår tid så vältaligt som hon uttrycker i ord och handling, vad män, kvinnor och barn med Downs syndrom förmår". Rektorn anser att "ingen har så modigt och obestridligt som hon visat att varje kulturell fördom mot Downs syndrom är fel och orättvis. I djup beundran för hennes stora viljestyrka och mod, med enorm respekt för hennes sätt att insistera på att varje liv som kommer från Skaparen bär på helighet och obegränsade möjligheter, tilldelar universitet henne titeln", förklarade rektorn i sitt hyllningstal.

Karen Gaffney är 35 år och ordförande för Karen Gaffney Foundation, en ideell organisation som arbetar för integration av människor med utvecklingsstörning. Hon har gymnasieexamen samt en enklare version av högskoleexamen och arbetar som lärarassistent och föredragshållare för att uppmärksamma Downspersoners rättigheter och förmågor. Hon har även vunnit två guldmedaljer vid Paralympics och som första personen med Downs syndrom simmade hon 14,5 km över Lake Tahoe . Hon har även simmat över San Franciscobukten sexton gånger och klarat triathlontävlingen "Flykten från Alcatraz", som består av 2,4 km simning, 29 km cykling och 12,8 km löpning.

Medan allt fler barn med Downs aborteras ökar även antalet barn med Downs som tar studenten och avslutar universitetsstudier, skriver nyhetstjänsten Katholische Nachrichten.

Källa: Katholische Nachrichten (www.kath.net)