Hjärndöd kvinna föder friskt barn och donerar organ

19 november 2013
En kvinna som tidigare i år förklarades hjärndöd, upptäcktes vara gravid i vecka 15, och man bestämde för att fortsätta ge henne vård, för att ha möjlighet att rädda barnet. Barnet föddes i friskt somras med kejsarsnitt i vecka 27, och kvinnans organ donerades för att rädda ytterligare liv. Enligt de ansvariga läkarna har det bara hänt tre gånger tidigare att man kunna förlösa ett barn, vars mamma dött så tidigt i graviditeten.

Barnet föddes tre månader efter att den 31-åriga mamman drabbades av stroke. Kort efter att hon kom till sjukhuset förklarades hon hjärndöd och hölls vid liv eftersom ultraljudsundersökningar visade fosterrörelser. Respiratorn stängdes sedan av två dagar efter kejsarsnittet.
– Under de första två dagarna kämpade vi för att rädda mammans liv och det visade sig då att cirkulationen och funktioner hade upphört. På andra dagen fann vi att barnet var vid liv och sparkade runt i mamman, säger överläkaren Bela Fulesdi vid universitetssjukhuset i Debrecen till den brittiska tidningen The Daily Mail.

Under graviditeten stimulerades det ofödda barnet av en musikterapeut och av att hennes pappa och mormor rörde vid mammans mage och talade till barnet. Läkarna fick bekämpa en del infektioner och liggsår medan de hoppades att barnet kunde vara kvar i livmodern så länge som möjligt. I vecka 27 blev kvinnans cirkulation dock instabil och läkarna beslutade att förlösa barnet.
– Målet var inte bara att förlösa ett barn utan att förlösa ett friskt barn. Det finns tre rapporterade fall där mamman förklarats hjärndöd i graviditetsvecka 15, men ett av barnen överlevde inte. Detta är också det enda fallet där mamman donerade organ, förklarar Csilla Molnar, överläkare för anestesi och intensivvård vid sjukhuset i Debrecen.

Kvinnans lever, båda njurar, bukspottkörteln och hjärtat donerades till fyra patienter.
– Vårt mål var speciellt eftersom vi hjälpte barnet och dessutom kunde bevara fem av mammans organ till transplantation, säger Bela Fulesdi.

Barnet skrevs ut från sjukhuset i oktober och utvecklas nu hemma, utan men av den för tidiga förlossningen, men man kommer att följa barnets utveckling noga.

Källa: The Daily Mail (www.dailymail.co.uk)