Japansk läkarförening varnar kvinnor för p-piller

18 december 2013
Den japanska läkarföreningen för obstetriker och gynekologer har utfärdat en varning till kvinnor som tar p-piller efter att en undersökning kommit fram till att p-piller har orsakat 11 kvinnors död samt allvarliga hälsoproblem för över 350 kvinnor de senaste fem åren.

Hälsodepartementets undersökning av mer än 2 000 vårdcentraler skulle ta reda på omfattningen av p-pillers biverkningar, däribland blodproppar, och föreslå säkerhetsåtgärder. Undersökningen fann 361 allvarliga blodproppar som hade samband med biverkningarna av minipiller samt 11 dödsfall de senaste fem åren, varav två inträffade i år. Läkarföreningen för obstetriker och gynekologer har därför publicerat en varning på sin hemsida för kvinnor som tar p-piller, där man uppmanar dem att uppsöka läkare om man känner tecken på trombos som huvudvärk, smärta i bröstet och synrubbningar.

Fem av 100 000 kvinnor som inte tar p-piller utvecklar blodproppar varje år, enligt undersökningen. P-piller ökar risken tre till fem gånger på grund av de hormoner som finns i pillren, skriver tidningen The Asahi Shimbun. Undersökningen tog också upp fall där det varit osäkert om p-piller var utlösande, men antalet liknande fall rapporteras ha ökat från 33 år 2008 till 105 i fjol, samtidigt som användningen av p-piller har ökat.

Nyhetstjänsten LifeSiteNews rapporterar om en studie gjord av Frankrikes läkemedelsverk, som tidigare i år kom fram till att tjugo franska kvinnors död varje år kan kopplas till p-piller, samt att nyare p-piller orsakar mer än dubbelt så många dödsfall än tidigare generationers. Även Nederländernas läkemedelsverk konstaterade nyligen att p-pillret Diane-35 orsakat 27 kvinnors död, de flesta yngre än 30, och att majoriteten dött av blodproppar i hjärnan, lungan eller hjärtat, skriver LifeSiteNews.

Källor: The Asahi Shimbun (ajw.asahi.com) och LifeSiteNews (www.lifesitenews.com)