Kvinna får dödshjälp i Nederländerna pga. förlorad syn

09 oktober 2013
I Nederländerna har en blind kvinna fått dödshjälp efter att läkare bedömt hennes tillstånd efter att ha tappat synen som outhärdligt lidande. Kritiker menar att Nederländerna har tappat kontrollen över dödshjälp.

Den 70-åriga kvinnan hade sedan hon föddes haft dålig syn, som försämrades under åren och slutade med att hon blev blind. Efter flera självmordsförsök bedömde läkare hennes tillstånd som outhärdligt lidande och beviljade dödshjälp.
– Hennes fall var exceptionellt. Hon var till exempel besatt av renlighet och kunde inte stå ut med att inte längre kunna se fläckarna på sina kläder, säger geriatrikern Lia Bruin till en nederländsk tidning.

Kritiker menar att fallet visar att tröskeln för dödshjälp och assisterat självmord sänks allt mer i de länder där det är lagligt och kallar det aktuella fallet för medicinsk vårdslöshet, eftersom läkarna gav efter för kvinnans självmordstankar istället för att hitta ett sätt att hantera hennes psykiska problem.
– Varhelst dödshjälp eller assisterat självmord har legaliserats blir så kallade "särskilda omständigheter" snabbt norm, och kriterierna för dem som kan få dödhjälp blir fler. Miljontals människor runt om i världen är blinda, ändå har dessa läkare i sin känslokalla arrogans bedömt att åtminstone vissa blinda ska dö i stället för att behandlas, säger Anthony Ozimic, kommunikationschef för brittiska Society for the Protection of Unborn Children, till tidningen The Daily Mail.

Antalet personer i Nederländerna som väljer att dö genom dödshjälp fortsätter att öka. I fjol steg siffran med 13 procent till 4 188, vilket innebär att ett av 30 dödsfall är dödshjälp. Då inkluderas inte terminal sedering, vilket innebär att patienter avsiktligt får lugnande och sövande preparat utan att tillföras näring och vätska. Terminal sedering står för mer än 12 procent av alla dödsfall och lyfter det totala antalet dödshjälpsfall till ett av sju dödsfall. Den totala siffran är ännu högre om underrapporteringen tas med i beräkningen.
– I Nederländerna är dödshjälp helt utanför all kontroll, säger läkaren Peter Saunders, ordförande för sammanslutningen Christian Medical Fellowship.

Källa: The Daily Mail (www.mailonsunday.co.uk)