Ledande japansk politiker uppmanar äldre att "skynda sig att dö"

28 januari 2013

Japans finansminister Taro Aso uppmanar sina äldre landsmän att "skynda sig och dö" i stället för att kosta allmänheten pengar med livsförlängande vård.


Respekt har tidigare rapporterat om att Japan har världens snabbast åldrande befolkning och ett av de lägsta födelsetalen. Experter uppskattar att 40 procent av landets befolkning kommer att vara över 65 år redan 2050. Nu har landets finansminister kommit med en ovanlig hälsning till sina landsmän som ett led att lösa problematiken.
– Gud förbjude att man tvingas att leva när man vill dö. Man sover inte bra när man tänker på att allt är betalt av staten, sade Taro Aso, som också är vice premiärminister, under ett möte i ett nationellt råd för social trygghet.

Han sade vidare att problemet endast löses om man låter äldre skynda sig att dö och att han själv har lämnat skriftliga instruktioner om att hans liv inte skall förlängas på konstgjort sätt. Människor som får näringstillförsel kallar han för ”slangmänniskor”.
– Jag behöver inte den typen av vård. Jag kommer att dö snabbt, säger han till journalister.

Den 72-åriga ministern försökte sedan backa från sina klavertramp och insisterar att han bara talade om sina personliga önskemål.
– Jag sade vad jag personligen tror och inte hur vården vid livets slut borde vara. Det är viktigt att man kan leva sina sista dagar i livet fridfullt, poängterade han vid ett senare tillfälle.

Källa: Japan Today