Nya trender på den indiska surrogatmoderskapsmarknaden

05 november 2013
Inom den indiska surrogatmoderskapsindustrin finns nu en ny företeelse: så kallade "twiblings", barn födda samtidigt av två olika surrogatmödrar till en och samma familj.

Det finns inga officiella uppgifter, men Natalie Gamble, jurist som specialiserat sig på internationella surrogatmoderskapsfall, uppskattar att hundratals brittiska par reser till Indien för surrogatmoderskap varje år och bekräftar att "twiblings" är en trend som är i stort sett unik för Indien.
– "Twiblings" är inte tillåtet i Storbritannien. I förordningen för licensierade fertilitetskliniker finns det ganska strikta regler om hur många embryon som får överföras och det får absolut inte överföras embryon till två surrogatmammor i samma cykel. I Indien har vi sett det några gånger. Jag skulle inte säga att det är rutin, men det är inte ovanligt, säger Natalie Gamble.

Brittiska BBC rapporterar om ett par som reste till Corionkliniken i Mumbai i Indien där de efterfrågade "twiblings", men båda surrogatmammor blev gravida med tvillingar. Eftersom paret inte önskade fosterreduktion kommer de att få fyra barn i stället för två.
– Vi hade sex embryon i frysen och vanligtvis använder man en surrogatmamma, men jag tänkte ta två surrogatmammor och implantera tre ägg i varje, säger mannen till BBC.

Paret är enligt BBC tacksamt för de två kvinnorna, men har inga tankar på att träffa dem.
– Hon gör ett jobb åt oss, hur ofta kommunicerar man med sin byggjobbare eller trädgårdsmästare? Hon får betalt … vi behöver inte träffa henne. Så länge hon är frisk och föder fram mina barn friska, har hon gjort ett jobb åt oss, säger hustrun.

Experter tror att twiblings representerar ett fertilitetsfenomen som har uppstått som en direkt följd av Indiens surrogatmoderskapsindustri, som enligt kritiker drivs i vinstsyfte. I Storbritannien är surrogatmoderskap ett juridiskt och etiskt minfält med strikta lagar och kommersiellt surrogatmoderskap är förbjudet. Samtidigt står den indiska regeringen under allt större press att införa lagar för att reglera surrogatmoderskapsindustrin.

Källor: BBCNews (www.bbc.co.uk) och BioEdge (www.bioedge.org)