Svårigheten att avgöra huruvida patienter är obotligt sjuka

27 maj 2013
Ett fall från den amerikanska delstaten Montana visar hur svårt det är för läkare att avgöra om en patient är döende.

Amerikanen Mark Templin levde 148 dagar med den felaktiga övertygelsen om att han var döende i hjärncancer, efter att hans läkare 2009 hade sagt att han bara hade sex månader kvar att leva. Läkarens prognos var att tumörerna skulle växa som blomkål och att han skulle dö av hjärnblödning.

Mark Templin slutade arbeta, sålde sin lastbil, ordnade sina affärer och satte upp en skylt i sin bostad om att han inte ville bli återupplivad. Familjen firade hans sista födelsedag och betalade begravningskostnaderna. Svärsonen gjorde en trälåda för askan och Mark Templin flyttade till ett hospice för döende. Han övervägde även att skjuta sig själv för att skona sig och sin familj från smärtan av en dödlig sjukdom.

Emellertid började Mark Templin att bli bättre istället för sämre. Han flyttade hem igen och det gjordes fler undersökningar, som visade att han hade haft en stroke, och inte en hjärntumör.
– Det är svårt att sätta en prislapp på ångesten hos en man, som felaktigt är övertygad om sin förestående död, säger den domare, som nu beordrat vårdcentralen att ersätta Mark Templin med 59 000 dollar (nästan 400 000 kr) för kostnader och känslomässig stress.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)