Afrikansk präst protesterar mot illegala medicinska aborter

10 september 2014
En afrikansk katolsk präst ifrågasätter starkt hur läkemedel för medicinsk abort kan vara så vanliga i hans land Sydsudan, trots att abort är olagligt.

I Sydsudan, som blev självständigt från Sudan 2011 efter en folkomröstning, är majoriteten av befolkningen kristna. Enligt konstitutionen skyddas varje människas "inneboende rätt till liv" och "ingen får godtyckligt berövas livet". Dessutom har "varje barn rätt till liv, att överleva och utvecklas". Abort är olagligt, men det hindrar inte kliniker, privata vårdcentraler och apotek från att dela ut läkemedel för medicinsk abort till kvinnor som söker abort, enligt f. John Ngbapia Bakiri Tomburo från det katolska stiftet Tombura-Yambio i Sydsudan.
– Situation pågår i landet, i staten, i stiftet, och vi tar det som en stor pastoral fråga, säger han till LifeSiteNews.

Befolkningen uppgår till ca 11,5 miljoner och historiskt värnar man om familjen, trots att många lever i stor fattigdom. Landet är också ett av de 15 länder i världen där det föds flest barn per 1 000 invånare (37,7) och har ett fertilitetstal på ca 5,5 barn per kvinna (2,1 är det som krävs för att upprätthålla en stabil befolkning). Det är enligt f. John inte ovanligt att en mamma i Sydsudan har åtta-nio barn, något som uppenbarligen stör den internationella lobbyn för befolkningskontroll. FN: s befolkningsfond, UNFPA, samarbetade 2013 med amerikanska International Planned Parenthood Federation (IPPF) för att öka stöd i form av "modern familjeplanering" till krigs- och katastrofhärjade länder, däribland Sydsudan.
– Utlänningar kommer till landet och pratar främst om preventivmedel och abort. När de övertygar befolkningen, som naturligtvis är fattiga, tar de det till sig och genomför det i stor skala. Medicinsk abort är det man hoppas på från befolkningskontrollhåll; det är så mycket svårare att upptäcka än en kirurgisk abortklinik. Risken är mycket lägre för dem som utför aborterna, och istället desto högre för kvinnorna som kommer till skada, säger f. John.

Att förse Afrika med kondomer, preventivmedel och abort – omtalat som "reproduktiv hälsovård" och "kvinnors rättigheter" – har skett länge.
– Denna korruption blev en del av USA:s officiella utrikespolitik 1972 med NSSM-200, en sekretessbelagd säkerhetspromemoria från Henry Kissinger och Nixonadministrationen, om hur man skulle begränsa befolkningen i utvecklingsländer, vilket kan uppnås genom att legalisera abort och genom att ge ekonomiska incitament till länder som ökar antalet aborter, steriliseringar och preventivmedelsanvändningen, säger Brian Clowes från organisationen Human Life International.

Enligt Brian Clowes erkänner många abortorganisationer som Marie Stopes International (MSI) öppet att de utför illegala aborter över hela Afrika. MSI har en klinik i Sydsudans huvudstad Juba, en till i Nimule samt fyra uppsökande team, som erbjuder en rad "olika typer av väl säkrad familjeplanering". Ett av de mobila teamen finansieras direkt av UNFPA så att man kan flyga till avlägsna områden och erbjuda "familjeplaneringstjänster".

Källa: LifeSiteNews (www.lifesitenews.com)