Anonyma förlossningar och babyluckor räddar barn i Tyskland

07 maj 2014
I Berlin har nästan 50 nyfödda lämnats på särskilda uppsamlingsställen, babyluckor, de senaste åren och stadens sjukvårdsförvaltning har beslutat att fortsätta verksamheten.

Erbjudandet till rådvilla mammor, som ofta föder sitt barn utan professionell hjälp och inte vill behålla det, kvarstår i huvudstaden, meddelade Regina Kneiding, taleskvinna på sjukvårdsförvaltningen i Berlin, nyligen. I Berlin finns numera fem babyluckor och sedan den 1 maj är det tillåtet att föda anonymt på sjukhus.

Den första babyluckan öppnades i Hamburg år 2000; kvinnor som föder barn utan barnmorska eller läkare skulle få möjlighet att lämna barnet på en säker plats med god vård. Bakom luckan finns en uppvärmd säng dit barnet kan läggas anonymt och utan straffpåföljd. Sensorer utlöser ett tidsfördröjt larm, så att läkare kan ta hand om barnet och mamman har tid på sig att lämna området oupptäckt. Kostnaderna tas av sjukhusen.

Den första luckan i Berlin öppnades 2001 och fram till 2012 har 47 barn överlämnats i staden. Barnet anmäls omgående till socialtjänsten och förmedlas sedan till adoptionsföräldrar.
– Det är några liv som har räddats här, säger Regina Kneiding till tidningen Deutsches Ärzteblatt.

Babyluckorna har kritiserats för att barnet senare i livet inte har möjlighet att få reda på sitt ursprung. För att komma runt detta tillåts kvinnor i Tyskland sedan den 1 maj att föda anonymt på sjukhus eller hos en barnmorska. Uppgifterna om mamman sparas men försluts åtminstone fram tills barnet fyllt 16 år. För kvinnor som lämnar sitt barn i en lucka finns det senare möjlighet att höra av sig när livet har kommit i ordning igen.
– Det har också förekommit, säger Regina Kneiding.

Källa: Deutsches Ärzteblatt (www.aerzteblatt.de)