Danska familjer med barn med Downs syndrom emigrerar

10 februari 2014
I Sverige och Norge föds tre gånger fler barn med Downs syndrom än i Danmark på grund av landets systematiska och utbredda fosterdiagnostik. Det har lett till att danska familjer med barn som har Downs känner sig diskriminerade, och några har valt att flytta till Norge, där de möter större förståelse.

Den danska tidningen Kristeligt Dagblad rapporterar om Helga Dís Jónsdóttir som gärna hade velat stanna i Danmark, om inställningen till barn med Downs hade varit annorlunda. Hon upplevde en allmän, nedlåtande inställning till sitt barn, medan hon kämpade för att få sin dotter på ett vanligt dagis med assistent i stället för på en särskild avdelning bara för barn med Downs – en kamp som hon slutligen gav upp.
– Jag kände att vi möttes av fördomar – särskilt inom vården. Dagen efter min dotters födelse, frågade en läkare mig om jag var medveten om att de flesta föräldrar till barn med Downs skiljer sig, och han sade att det skulle gå ut över min karriär att få ett barn med Downs, som aldrig lär sig tala. Det var en massa små saker, som tillsammans gav oss en bild av att barn med Downs inte har något värde i Danmark, berättar Helga Dís Jónsdóttir, som kommer från Island.

Hon och hennes norske make möttes under sina studier i Danmark, där de bodde i tio år. År 2002 bestämde de sig för att flytta till Norge, delvis på grund av förhållandena i Danmark, vilket även en del andra familjer har valt att göra, enligt Lars Brustad, ordförande i det norska nätverket för Downs syndrom:
– Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt att vår granne har sådana dåliga hållningar. Det är synd, särskilt om de människor som är födda med och lever med Downs syndrom i Danmark. Det är synd om deras anhöriga, och jag anser att det är synd om det danska samhället. Danmark används i den internationella Downs syndrommiljön som skräckexempel: Titta på Danmark – är det ett samhälle som vi vill ha? säger Lars Brustad.

Grete Falt-Hansen, tidigare vice ordförande i Riksförbundet för Downs syndrom i Danmark, är medveten om att en del familjer väljer att flytta utomlands:
– Det förvånar mig inte, som det har utvecklats här. Det finns en felsökningskultur i det sättet som fosterdiagnostiken drivs på. Om man hittar ett barn med Downs syndrom, omtalar man det som ett fel som kan rättas till genom abort. Ingen önskar sig från början ett barn med Downs syndrom. Men vi som har Downs syndrom in på livet kan ha väldigt svårt att förstå den Downsfobi som nästan finns i samhället, säger Grete Fält-Hansen.

Källor: Kristeligt Dagblad (www.kristeligt-dagblad.dk) och Politiken (www.politiken.dk)