Erbjudande om infrysning av ägg för kvinnliga anställda riskerar deras hälsa

22 oktober 2014
Företagen Apple och Facebook meddelade nyligen att de framöver kommer att betala för kostnaderna för kvinnliga anställda att frysa ner ägg, så att de kan skjuta upp barnafödande och satsa på karriären istället. Nyheten har mötts av hård kritik.

Vad de flesta inte verkar vara medvetna om är att metoden är osäker. Till och med när den nyaste metoden med blixtsnabb nedkylning, sk. vitrifikation, används misslyckas 77 procent av kvinnorna runt 30 år och hela 91 procent av dem i 40-årsåldern, enligt den amerikanska nyhetstjänsten MercatorNet. Det amerikanska läkarsällskapet för reproduktiv medicin, The Society for Assisted Reproductive Technology (SART), uppskattar att en 38-årig kvinna, som fryser in sina ägg, har en chans på 2-12 procent att föda ett levande barn. Genomsnittsåldern för amerikanska kvinnor som väljer att frysa in sina ägg är drygt 37 år, och i hela världen 2011föddes färre än tio barn efter äggfrysning av kvinnor över 38, skriver nyhetstjänsten MercatorNet.

Från Tyskland kom förra veckan snabba reaktioner på nyheten om Apple och Facebooks erbjudande. Karl Jüsten, som leder kommissariatet för katolska biskopar – en del av den tyska biskopskonferensen – menar att det än en gång visar vilka konsekvenser provrörsbefruktning kan leda till.
– Det är inte acceptabelt att kvinnors barnaönskan underordnas företagens ekonomiska optimering. Det bör finnas andra vägar att kunna förena familj och karriär, säger han till tidningen Deutsches Ärzteblatt.

Även från politiskt håll i Tyskland har reaktionerna varit negativa: kristdemokraterna anser att erbjudandet är ”omoraliskt och samhällspolitiskt fatat”, och framhåller hur man i Tyskland är inriktad på att skapa bättre familjepolitiska ramar istället för på konstgjort sätt fördröja barnafödande.
– Ett mycket absurt sätt att skapa sysselsättning. Detta handlar inte om medicinska indikationer. Familjepolitik är inte arbetsmarknadspolitik. Här läggs ansvaret för barnen enbart på kvinnorna, säger Karin Maag, den kristdemokratiska kvinnogruppsordföranden i förbundsdagen.

I Tyskland handlar det om ett tiotal kvinnor som frysförvarade sina ägg förra året, enligt det tyska förbundet för reproduktionsmedicin, men tendensen är att det blir vanligare.

I USA har läkarföreningarna för gynekologer American College of Obstetricians and Gynecologists tillsammans med SART utfärdat riktlinjer, som uttryckligen skall avskräcka kvinnor från äggfrysning av icke-medicinska skäl.
– Varför godkänner Facebook och Apple metoder och uppmuntrar sina anställda att sätta deras hälsa på spel? Att betala för äggfrysning presenteras som en förmån för kvinnor, men det kan avskräcka dem från att försöka kombinera arbete och familj, vilket är den verkliga fördelen för företagen. Att frysa in sina ägg är varken enkelt eller säkert. För att få fram flera ägg krävs kraftfulla hormoner. De kortfristiga riskerna varierar från små till mycket stora, och de långsiktiga riskerna är osäkra eftersom de inte har undersökts tillräckligt – även om fertilitetsindustrin har använt dessa hormoner i årtionden, säger läkaren Marcy Darnovsky från den amerikanska tankesmedjan Center for Genetics and Society.

Källor: Genetics and Society (www.geneticsandsociety.rsvp1.com), MercatorNet (www.mercatornet.com) och Deutsches Ärzteblatt (www.aerzteblatt.de)