Hälsofarliga preventivmedel sprids i Afrika, varnar kvinnorättsexpert

13 oktober 2014
Afrikanska kvinnor får bristfällig information om preventivmedel och kontinentens hälsoministrar är omedvetna om läkemedlens allvarliga biverkningar. Det menar kvinnorättsexperten Kwame Fosu, som ifrågasätter att farliga preventivmedel sprids där det saknas god sjukvård.

Depo Provera, på svenska även kallad p-spruta, är ett preventivmedel, som innehåller det syntetiska hormonet gestagen, och som injiceras var tredje månad för att dämpa ägglossning och förhindra att spermier når ägget genom att göra sekretet i livmoderhalsen tjockare. Bland biverkningar finns, enligt vissa studier, en fördubblad risk för bröstcancer, samt risk för kraftig blödning, fördröjd fertilitet och sterilitet, och vid långvarig användning benskörhet, och det amerikanska läkemedelsverket Food and Drug Administration (FDA) har försett Depo Provera med den allvarligaste varningen.

Enligt kvinnorättsexperten Kwame Fosu visar elva studier, bland annat en från forskaren Renee Heffron från Bill & Melinda Gates-stiftelsen, att kvinnor som injicerar Depo Provera har markant risk att smitta och att smittas av hiv.
– Varför skall vi använda de farligaste preventivmedlen i länder där hiv är ett betydande problem, där vi inte har tillgång till god sjukvård?, frågade Kwame Fosu därför på ett FN-möte, som i samband med FN:s generalförsamling nyligen  arrangerades av International Planned Parenthood Federation(IPPF), Danmark och Liberia för att få stöd för familjeplanering i FN:s utvecklingsagenda för 2015 och framåt.

På mötet uttalade IPPF:s generalsekreterare Tewodros Melesse sitt stöd till spridnigen av Depo Provera. Kwame Fosu menade å sin sida att afrikanska kvinnor inte får information om preventivmedlet och att afrikanska hälsoministrar är omedvetna om de allvarliga biverkningarna. En IPPF-anställd i Afrika, berättade Kwame Fosu, talade nyligen om för honom att han inte hade någon aning om FDA:s varning.

Enligt Amerikanska Catholic Family and Human Rights Institute (C-FAM) drar IPPF stora fördelar av familjeplaneringsprogram som riktar sig till fattiga kvinnor i länderna söder om Sahara och i Sydostasien. Organisationen tjänar stort på att dela ut långverkande preventivmedel som Depo Provera och implantat som Jadelle och Norplant som togs bort från den amerikanska marknaden 2002 på grund av hälsorisker.

Källa: C-FAM (c-fam.org)