Indisk studie: risk för bröstcancer ökar markant med antalet aborter

05 maj 2014
En mindre studie på 220 kvinnor i den indiska staden Aurangabad visar att riskfaktorn för att utveckla bröstcancer ökar markant med antalet aborter.

Bröstcancer är den näst vanligaste maligna sjukdomen hos indiska kvinnor enligt studieförfattarna, som rapporterar om en sjukhusbaserad studie av 220 nydiagnostiserade kvinnor med bröstcancer, som jämfördes med jämnåriga friska kvinnor. Studien publicerades nyligen i facktidskriften Research in Endocrinology (DOI: 10.5171/2014.872124).
– Vi observerade ett starkt positivt samband med bröstcancerförekomst hos släktingar i första ledet, antalet aborter och tidigare förekomst av godartad bröstcancer, skriver studieledaren Unmesh Takalkar, kirurg och medicinsk chef vid United CIIGMA sjukhus i Indien och endoskopikirurg vid Johns Hopkinsuniversitetet i USA.

Unmesh Takalkar citerar även en annan färsk studie, publicerad tidigare i år i facktidskriften Indian Journal of Cancer (DOI: 10.4103/0019-509X.123606), som kopplar risken för bröstcancer till antal aborter och användning av p-piller. Det samma gäller en studie från Bangladesh från sommaren 2013.

Källor: LifeSiteNews (www.lifesitenews.com) och Research in Endocrinology (www.ibimapublishing.com)