Ingen samvetsfrihet för norska allmänläkare

05 maj 2014
Norges hälsominister Bent Høie tar tillbaka ett förslag om samvetsfrihet för allmänläkare efter stora protester.

I höstas presenterade de norska regeringspartierna Höyre och Fremskrittspartiet tillsammans med Kristelig Folkeparti ett förslag om utökad samvetsfrihet. Enligt förslaget skulle förutom gynekologer och barnmorskor även allmänläkare få möjlighet till samvetsfrihet genom att inte behöva hänvisa till abort.

Förslaget var på remiss fram tills den 30 april och planerades för omröstning i Stortinget i höst. Efter högljudda protester har nu hälsominister Bent Høie tagit tillbaka förslaget men talar samtidigt om en annan lösning, som kommer att presenteras inom kort.
– Det blir ingen reservationsrätt. Den nya lösningen skall bli den bästa situationen för både kvinnor och läkare. Jag är glad över att jag bestämde att detta inte enbart skulle förhandlas med kristdemokraterna och det norska läkarförbundet, utan att det gick på remissrunda. Så visar det sig att motståndet är så stort att förslaget inte är genomförbart. Lärdomen är att sådana förslag måste beredas på rätt sätt genom öppna processer för att säkerställa goda resultat, sade Bent Høie på en presskonferens förra veckan.

Källa: VG (www.vg.no)