Kvinnor känner sig pressade till att välja medicinsk abort, enligt dansk folkhälsoexpert

28 januari 2014
Antalet medicinska aborter har skjutit i höjden, visar uppgifter från den danska databasen Tigrab. På bara tio år har andelen medicinska aborter i Danmark ökat från 23 till 62 procent, trots att metoden kan få dramatiska konsekvenser, varnar en docent i folkhälsovetenskap.

En del kvinnor känner sig pressade av läkaren till att göra medicinsk abort hemma i stället för kirurgisk abort, även om det kan vara smärtsamt och traumatiserande.
– I grunden är det ekonomin som styr, eftersom det är mycket billigare och lättare att utföra en medicinsk abort. Men det är inte det bästa för alla, det kan vara en smärtsam, ensam och olycklig erfarenhet, säger Birgit Peterson, docent i folkhälsovetenskap vid Köpenhamns universitet till den danska tidningen Søndagsavisen.

Birgit Peterson menar vidare att läkare framhåller den medicinska metoden som den mildaste och att kvinnor ofta inte känner sig informerade om hur våldsamt det kan vara att göra medicinsk abort.
– Dessa piller orsakar sammandragningar ungefär som när man föder. Det kan bli kraftiga blödningar i veckor, säger hon.

Många kvinnor vänder sig till Birgit Petersons psykiatriska mottagning och säger att de har känt sig pressade av en läkare att välja den medicinska metoden.
– Det kan mycket väl vara så att jag på pappret kunde välja, men det kände jag inte när jag var i den situationen. Det kändes som en påtryckning från läkaren, som hade sagt att det bara skulle kännas som en kraftigare mens, men det kom mycket blod och stora bitar, som om hela magen höll på att pressas ur mig – en riktigt stark smärta. De psykologiska konsekvenserna av att stå ensam hemma med aborten har satt djupa sår. Det hela kom tillbaka när jag var gravid igen. Jag var rädd och hade ont i magen, men jag tror att det var psykiskt, säger Ea Heerwagen-Jensen, som gjorde abort i vecka sex och förvägrades kirurgisk abort vid sjukhuset i Odense utan istället fick några abortpiller med sig hem.

Anne Elmeskov gjorde medicinsk abort när hon som 18-åring var gravid strax efter att hon hade fött sin första son. Hon tog det första pillret på sjukhuset och blödde lite, vilket enligt vårdpersonalen är normalt och blev tillsagd att åka hem:
– Jag gillar inte bedövning och ville ha del i processen men det visade sig vara en riktigt dålig upplevelse. När jag klev ur bilen vällde så mycket blod ur mig att jag stod i blod och fick duscha i 45 minuter medan det rann ur mig. Jag var tvungen att sitta över en hink och det kom alla möjliga rester ur mig, som när man just har fött ett barn. Jag såg något som liknade ett foster. Jag kände att jag inte blev informerad om hur illa det egentligen skulle kunna vara, och skulle inte råda andra att välja den lösningen, för det är för mycket att stå ensam utan att bli omhändertagen, säger hon.

Sjukhus och privatpraktiserande gynekologer får samma ersättning oavsett vilken typ av abort som görs och därför kan det vara en ekonomisk fördel med medicinsk abort.
– De senaste tio åren har det funnits ett faktureringssystem som innebär att sjukhusen får samma ersättning för medicinska och kirurgiska aborter, och därför är det ett incitament att välja det billigaste alternativet, vilket naturligtvis är medicinskt motiverat, säger Jes Søgaard, hälsoekonom vid Aarhus universitet.

Øjvind Lidegaard, chefsöverläkare vid Rigshospitalets BB, avvisar bestämt att han tänker på ekonomin när han rekommenderar medicinsk abort.
– Vi rekommenderar det eftersom det är hälften så stor risk för infektioner som vid kirurgiska ingrepp, och därför att man undviker att sövas, vilket också kan leda till komplikationer. Om läkarna skönmålar och kvinnorna sedan får andra erfarenheter är det naturligtvis problematiskt, säger han.

Enligt Jes Søgaard kan det finnas ytterligare en förklaring till ökningen av medicinska aborter:
– Det kan vara att många läkare har så mycket motvilja mot kirurgi, vilket gör att de inte alltid tänker på de psykologiska konsekvenserna när de ger information om den medicinska metoden. Medicinska aborter kan på den psykologiska nivån vara värre för kvinnor än kirurgiska. Det finns många läkare som förståeligt nog har en motvilja mot ingrepp där man skär, eftersom det finns vissa risker med det. Men vissa läkare underskattar de psykiska symtomen och smärtan för den enskilda patienten, säger han.

Källor: Søndagsavisen (www.sondagsavisen.dk) och Dagens (www.dagens.dk)