Nästan 2 000 frysta embryon kasseras i Nya Zeeland

20 november 2014
I Nya Zeeland kommer inom kort nära 2 000 frysta embryon, som lagrats på fertilitetskliniker de senaste tio åren eller längre, att kastas.

Enligt Nya Zeelands lagstiftning rörande reproduktiva teknologier, som antogs 2004, får varken embryon eller könsceller lagras längre än tio år. Den etikkommitté, som hanterar frågor kring assisterad befruktning, kan bevilja förlängning, men det är inte känt hur många förlängningar som hittills beviljats.
Enligt Richard Fisher, medgrundare av Nya Zeelands största fertilitetsklinik Fertility Associates, finns det ca 1 950 embryon som tillhör 350 kvinnor eller par, som påverkas av lagen. Några embryon, som redan lagrats i tio år, har redan förstörts.

Fertilitetskliniker i Nya Zeeland har efter denna vecka sex månader på sig att göra sig av med de embryon och reproduktiv vävnad som omfattas; därefter kommer inga förlängningar att beviljas och embryona och könscellerna kommer inte längre att få användas. För närvarande finns det mer än 10 000 embryon lagrade i landet, och även de kommer att kasseras om de inte används inom tio år från att de lades i frysen.

Situationen med att ett så pass stort antal embryon omfattas samtidigt är unik. Colleen Bayer, ordförande för organisationen Family Life International NZ, menar att det är en tragedi:
– Så många liv i sin början går förlorade på en gång. Det är en sorglig dag för Nya Zeeland, säger hon.

Källa: LifeSiteNews (www.lifesitenews.com)