P-piller och abort ökar risken för bröstcancer, visar indisk studie

08 januari 2014
Ytterligare en studie pekar på att abort ökar risken för bröstcancer: en jämförelse mellan indiska kvinnor, som visar ett starkt samband mellan reproduktiva faktorer och bröstcancer.

Respekt rapporterade i december om en metastudie som pekar på att den totala risken för bröstcancer ökar i takt med antalet aborter. Läs mer >> Nu publiceras ytterligare en studie, i det senaste numret av Indian Journal of Cancer (DOI: 10.4103/0019-509X.123606), som gör gällande att abort gör att bröstkörtelvävnaden blir mer mottaglig för cancer, varför risken för bröstcancer är 6,26 gånger högre hos kvinnor som gjort abort.

Studien pekar vidare på att risken för bröstcancer är 9,5 gånger högre hos kvinnor som tar p-piller än hos kvinnor som inte äter dem, eftersom långvarig användning av preventivmedel, som innehåller östrogen och progesteron, kan öka risken för bröstcancer genom att orsaka en hormonell obalans.
– Vi fann att långvarig användning av p-piller var ofta förekommande bland kvinnor som lider av bröstcancer jämfört med friska kvinnor, säger forskningsledaren Umesh Kapil från avdelningen för gastroenterologi och nutrition vid All India Institute of Medical Sciences i New Delhi till LifeSiteNews.

Studien genomfördes på ett sjukhus i New Delhi där 320 kvinnor med nydiagnostiserad bröstcancer jämfördes med samma antal friska kvinnor, och visar ett starkt samband mellan reproduktiva faktorer och bröstcancer. Risken för bröstcancer ökar markant hos kvinnor som får mens tidigt, är äldre vid giftemål samt första och sista barnets födelse, ammar under kortare tid, gör fler aborter, använder p-piller och har släktingar med bröstcancer.

Källa: LifeSiteNews (www.LifeSiteNews.com)