Utländskt surrogatmoderskap vanligare trots legalisering, visar Storbritannien

17 mars 2014
Rekordmånga brittiska barn föds nu av en surrogatmamma. Men trots att altruistiskt surrogatmoderskap är tillåtet i landet ökar antalet britter som använder sig av en surrogatmamma utomlands.

Antalet barn födda av en surrogatmamma som registreras i Storbritannien har ökat med 255 procent de senaste sex åren, skriver den brittiska tidningen The Independent. Förra året var det 167 barn, 2011 var det 131 och 2007 var det 47, enligt uppgifter från oberoende brittiska rättshjälpen Children and Family Court Advisory and Support Service. Den uppåtgående trenden fortsätter. Bara i januari i år registrerades 24 barn från surrogatmoderskap hos brittiska föräldrar, vilket tyder på att 2014 kommer att bli ett rekordår.

I Storbritannien är surrogatmoderskap lagligt om det sker av altruistiska skäl – till exempel som en tjänst till en vän eller släkting – och den enda accepterade betalningen är "rimliga kostnader". Trots det vänder sig majoriteten till utlandet för att betala för någon som ställer upp som surrogatmamma. Enligt den brittiska organisationen Families Through Surrogacy (FTS) visar 12 stora utländska surrogatkliniker en 180-procentig ökning av föräldrar från Storbritannien under de senaste tre åren.

Brittiska ambassader och beskickningar rapporterar att de möter ett ökande antal personer som stöter på problem när de försöker få hem sina barn som fötts av en surrogatmamma utomlands. Samtidigt rapporterar det brittiska utrikesdepartementet att alltfler föräldrar är på väg till USA, Indien, Ukraina och Georgien för surrogatmoderskap. Utrikesdepartementet lanserade nyligen en kampanj som varnar för komplikationer inom surrogatmoderskapsprocessen och uppmuntrar till att se över internationella lagar innan man bestämmer sig.
– Många problem hänger ihop med falska handlingar och att det underskattas hur lång tid det tar att gå igenom processen. De flesta föräldrar fokuserar på barnets födelse, men har då inte tänkt så mycket på vad som händer efteråt och hur man kommer hem. Det sker inte per automatik att barnet får ett brittiskt pass redan första dagen. Det kan ta veckor, om inte månader, säger Daisy Organ, rådgivare i barnfrågor på det brittiska utrikesdepartementet.

Officiella brittiska uppgifter om surrogatmoderskap ger inte en fullständig bild av omfattningen. Experter tror att hundratals, kanske tusentals, barn förs tillbaka till Storbritannien utan fastställt föräldraskap, vilket behövs för alla barn födda av en surrogatmamma.
– Hundratals brittiska par åker varje år utomlands för att leta efter en surrogatmamma som kan bära deras barn. Officiella siffror underskattar sannolikt det riktiga antalet, med tanke på att många brittiska medborgare inte bryr sig om att fastställa föräldraskapet i tron att ett brittiskt pass ger tillräckligt skydd åt barnet, säger australiern Sam Everingham, vars döttrar föddes av en surrogatmamma i New Delhi 2011.

Källa: The Independent (www.independent.co.uk)