Amerikansk surrogatmamma avliden pga. graviditetskomplikationer

19 oktober 2015
I den amerikanska delstaten Idaho har en surrogatmamma, som var gravid med tvillingar åt ett spanskt par, avlidit pga. graviditetsrelaterade komplikationer.

Kvinnan, som hade varit surrogatmamma tidigare, dog bara några dagar före sin 35:e födelsedag och kort innan hon skulle förlösas genom kejsarsnitt. Tvillingarna överlevde med hjälp av livsuppehållande åtgärder.

Dödsfallet är det första rapporterade som gäller en amerikansk surrogatmamma, men enligt Mirah Riben, skribent i den amerikanska nättidningen The Huffington Post, är det med all sannolikhet inte det första:

– Det har varit några de senaste femton åren ... som sannolikt gick förbi orapporterade eftersom alla inträffade tidigt i graviditeten och skedde före spridning via sociala medier tog fart, säger Mirah Riben.

Idaho har blivit högborg för amerikanskt surrogatmoderskap på grund av tillåtande lagstiftning och låga kostnader. ”Föräldrar från hela världen kommer till Gem State för att få barn”, rapporterade en lokal tv-station för ett par år sedan. En surrogatagentur rapporterar att par reser dit från Australien, Kanada, Spanien, England och Tyskland.

Enligt Jennifer Lahl, verksam vid amerikanska Center for Bioethics and Culture Network, håller den redan blomstrande amerikanska affärsverksamheten med spädbarn på beställning på att explodera efter legalisering av samkönade äktenskap, när nu också homosexuella par vill få barn. Även kändisar och välbärgade amerikanska kvinnor använder i allt högre grad surrogatmammor för att föda sina barn, inte av nödvändighet, utan av fåfänga – för att undvika att kroppen förändras till följd av graviditeten:
– Varje dag får amerikanska kvinnor betalt för att utsätta sig för betydande fysiska risker i det här landet för att producera barn åt andra. Dessa kvinnor, med mestadels låg inkomst, injiceras med kraftfulla hormoner och andra läkemedel för att maximera chanserna för graviditet, nästan utan offentlig tillsyn. Kvinnor har inte kommit så långt för att bli behandlade som avelsdjur, säger Jennifer Lahl.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)