Belgisk kvinna får dödshjälp pga. sorgen över dotterns bortgång

17 september 2015
I Belgien har en frisk 85-årig kvinna fått dödshjälp pga. sorgen över sin dotters plötsliga bortgång.

Simona De Moors dotter avled plötsligt efter en rutinoperation, och kort efter beskedet hade den 85-åriga kvinnan beslutat att dödshjälp var det enda sättet hon kunde hantera sin sorg, berättar hon i en ny dokumentärfilm om dödshjälp.
– När de meddelade mig visste jag efter fem minuter att jag ville avsluta mitt liv. Och ingen i världen kan ta ifrån mig beslutet. Jag har ingen anledning att leva längre, sorg är outhärdlig smärta. Det gör mig galen och jag vill dö, säger hon till reportern Brett Mason i en dokumentär om två människors väg till dödshjälp i Belgien.

Tre månader efter sitt beslut fick kvinnan den 22 juni dödshjälp av läkaren Marc Van Hoey, ledande förespråkare för läkarassisterat självmord i Belgien.
– Det var utan tvekan den svåraste dagen jag har haft som journalist. Som utlandskorrespondent har jag sett många människor dö. Alla dessa människor, som jag minns mycket tydligt, ville inte dö. De hade något att leva för. Det som är svårast för mig är att Simona trots sin perfekta fysiska hälsa inte tycktes ha någon eller något att leva för, säger Brett Mason till tidningen Daily Mail Australia.

Läkaren Marc Van Hoey har gett läkarassisterat självmord till ett stort antal människor:
– För att vara ärlig, jag vet inte, kanske hundratals, eller över hundra. Hos många äldre människor handlar det inte om lidande i ordets sanna betydelse, men ett plus ett plus ett plus ett blir en helhet. I deras ålder ser de ingen framtid, det finns ingenting kvar att leva för, och ganska ofta säger de:”Jag har fått nog av mitt liv”, säger Marc Van Hoey i Brett Masons dokumentär.

Källor: The Daily Mail (www.dailymail.co.uk) och SBS (www.sbs.com.au)