Brittiska palliativspecialister kritiserar kollegor för okunnighet

08 september 2015
Två ledande brittiska palliativspecialister kritiserar läkares "okunnighet" i behandlingen av döende patienter. Grunderna för mänsklig omsorg glöms bort på grund av fixering vid ett "heroiskt krig mot sjukdomen" och patienternas andliga behov ignoreras, menar de.

Vid ett seminarium i London nyligen kritiserade palliativspecialisterna Katherine Sleeman och Jonathan Koffman det faktum att brittiska läkare under fem års utbildning endast genomgår 20 timmar palliativvårdsutbildning och att sjuksköterskor ofta inte vet hur man handskas med döende patienter:
– Det slår mig att alla läkare kommer att behöva ta hand om någon som är döende, och därför bör alla ha obligatorisk utbildning i hur man tar hand om dessa människor. Vi är mycket bra på att rädda liv men vi vet inte hur man handskas med döden. Fokus ligger alltför mycket på fysiskt lidande. De psykologiska och andliga behoven ges endast lite uppmärksamhet. Det är något som läkarna inte alltid vill – men som är absolut nödvändigt, säger Katherine Sleeman, lektor i palliativ medicin vid Kings College i London.

Enligt Jonathan Koffman, docent i palliativ vård vid Kings College, är god vård för döende så enkelt som att sitta med en patient och låta henne dricka en kopp te "i sin egen takt snarare än att ställa fram en kopp ljumt eller kallt te":
–Läkare i dag har många fler behandlingar tillgängliga än för 200 år sedan – som konsekvens har de förlorat förmågan att ta hand om döende, eftersom de är alltför upptagna med undersökningar och att ta prover, säger han.

Källor: Deutsches Ärzteblatt (www.aerzteblatt.de) och The Daily Mail (www.dailymail.co.uk)