Fransk läkare dömd för dödshjälp

03 november 2015
Den franske läkaren Nicholas Bonnemaison har åtalats för att ha dödat sju äldre patienter under 2010 och 2011. Han friades på alla punkter i första instans, men åklagarna överklagade, och han har nu befunnits skyldig för ett dödsfall, för vilket han har fått en tvåårig villkorlig dom.

Chefsåklagaren Olivier Tcherkessof menar att Nicholas Bonnemaison "inte är en mördare, eller giftblandare i ordets vanliga bemärkelse", men att han "medvetet har orsakat patienternas död".
– Att vara läkare är mitt liv, mina patienter är mitt liv och jag saknar dem. Jag agerade som läkare, jag säger detta med stor uppriktighet, sade Nicholas Bonnemaison i domstolen.

Domen anses som kontroversiell, eftersom många av de döda patienternas anhöriga stöder Nicholas Bonnemaison. Även Bernard Kouchner, en av grundarna till Läkare utan gränser, Jean-Claude Ameisen, ordförande i Frankrikes nationella etiska kommitté, och parlamentsledamoten Jean Leonetti, som låg bakom landets lagstiftning för livsslutsbeslut, har gett sitt moraliska stöd till läkaren.

Åklagaren anser dock att bevisen för avsikten att döda är för starka: Nicholas Bonnemaison gav dödlig medicin till åtminstone en patient och konsulterade inte någon kollega om sina medicinska beslut. Han bar en spruta i fickan och ignorerade grundläggande hygienföreskrifterna, förmodligen på grund av att patienten ändå inte skulle överleva. Och han slog vad om en chokladkaka om att en av hans patienter inte skulle överleva eftermiddagen. Han kan ha handlat i god tro, men det var enligt hans egen logik och med en känsla av medicinsk allmakt, menade åklagaren i sina avslutande kommentarer.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)