Hjärndöd italienska föder frisk pojke och donerar sina organ

12 januari 2015
Enligt italiensk media har en kvinna som förklarades hjärndöd i oktober fött en pojke nio veckor efter att läkarna enades om att ge henne livsuppehållande åtgärder för att rädda barnet.

Förra veckan rapporterade Respekt om att högsta domstolen i Irland gett order om att livsuppehållande åtgärder för en gravid kvinna, som hade varit hjärndöd i nära fyra veckor, skulle stängas av.

Enligt den italienska tidningen La Stampa slutade en liknande situation i Italien i slutet av förra året annorlunda. Det var i Milano som läkare använde en ovanlig teknik; särskild utrustning kontrollerade kvinnans andning och aktiverade blodflödet medan ett rör till tarmarna matade det växande barnet.

Den 36-åriga kvinnan fick en hjärnblödning i oktober, som resulterade i att hon konstaterades hjärndöd när hon var gravid i vecka 23. Barnet förlöstes via kejsarsnitt nio veckor senare. Därefter donerades ett par av kvinnans organ och sedan stängdes de livsupphållande åtgärderna av.

Liksom i Irland stängdes förra året, efter ett domstolsbeslut, respiratorn av på en hjärndöd, gravid kvinna i den amerikanska delstaten Texas. Att hjärndöda kvinnor fortsätter att bära barn händer dock då och då; i Ungern uppges detta ha skett såväl i fjol, efter att mamman varit hjärndöd i tre månader, som 2013.

Källor: LifeNews (www.lifenews.com) och La Stampa (www.lastampa.it)