Kusiner får gemensam dödshjälp för att inte behöva flytta isär

05 februari 2015
Två äldre kusiner från Skottland tog i november förra året sitt liv tillsammans på en schweizisk klinik, eftersom de inte ville hamna på separata vårdhem. Ingen av dem var obotligt sjuk.

Stuart Henderson, 86, och Phyllis McConachie, 89, hade bott tillsammans och tagit hand om varandra i 40 år. Efter att Phyllis hade skadat höften och Stuart drabbats av påbörjande demens var kusinerna oroliga för att hamna på olika vårdhem, varför de beslutade att ta sina liv tillsammans på en schweizisk klinik.
– Det sätt de dog på, fulla av frid och lycka, är häpnadsväckande. Detta är vad som händer när människor, som bor tillsammans riktigt länge, dör tillsammans, säger Erika Preisig, som förestår dödshjälpskliniken Eternal Spirit i Basel.

Läkaren Peter Saunders, ordförande för sammanslutningen Christian Medical Fellowship, anser att kusinernas död är en stor tragedi:
– Assisterat självmord under dessa omständigheter är det yttersta sättet att överge någon. Detta tragiska fall understryker det starka behovet av omfattande, patientcentrerad vård till en rimlig kostnad, där människors sociala och andliga behov, och inte bara fysiska behov, tillgodoses.

I Storbritannien har ett lagförslag om att legalisera assisterat självmord nyligen presenterats i överhuset, och har debatterats flitigt. Förslaget vill göra det lagligt för läkare att förskriva en dödlig dos läkemedel till patienter som har en förväntad kvarstående livslängd på högst sex månader och som har visat en "tydlig och bestämd vilja" att avsluta sitt liv.

Källa: The Daily Telegraph (www.telegraph.co.uk)