Läkare rapporterad för olaglig dödshjälp i Belgien

03 november 2015
Den belgiska läkaren Marc Van Hoey, ledande förespråkare för läkarassisterat självmord i Belgien, kan komma att åtalas för att ha gett en äldre kvinna dödshjälp pga. depression.

Respekt har tidigare rapporterat om 85-åriga Simona De Moor, som fick dödshjälp pga. sorgen över sin dotters plötsliga bortgång. Läs mer >> Det har fått till följd att Belgiens kommission för kontroll och utvärdering av dödshjälp, som har granskat över 8 000 rapporterade fall av dödshjälp, nu för första gången sedan legaliseringen 2002 har hänvisat ett ärende till åklagare.

Den 22 juni intervjuades Marc Van Hoey av den australiske dokumentärfilmaren Brett Mason efter att han gett Simona De Moor dödshjälp. Hon dog bara fem minuter senare. Marc Van Hoey sade i dokumentären att han gav henne dödshjälp eftersom hon led av "reaktiv depression" efter sin dotters död.
– Om det finns tvivel om villkoren måste vi lämna över fallet till domstol, säger Wim Distelmans, ordförande i Belgiens kommission för kontroll och utvärdering av dödshjälp till den belgiska tidningen De Standaard.

Marc Van Hoey vidhåller sin oskuld:
– Jag tror att detta kommer orsaka en chockvåg bland alla läkare och personer som i god tro ger dödshjälp, säger han till De Standaard.

En del experter ser fallet som ett exempel på farorna med att legalisera dödshjälp:
– Det är mycket viktigt att poängtera att när dörren öppnas, och man tror att dödshjälp eller assisterat självmord kan styras, så är det en illusion. Det är en illusion att tro att man kan styra vad som händer mellan en läkare och en patient i ett rum, säger Carine Brochier, projektledare för Brysselbaserade Europeiska institutet för bioetik.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)