Medveten om allt under tolv år i "vegetativt tillstånd"

14 januari 2015
Från 12 års ålder tills han blev 26 var Martin Pistorius fången i sin kropp, oförmögen att röra sig eller tala. Så småningom frisknade han till, och berättar nu om sitt liv i en bok, där han vill visa att människor som är djupt medvetslösa kan ha fler mentala funktioner kvar än man trott hittills.

På 1980-talet var Martin Pistorius en typiskt aktiv pojke, som växte upp i Sydafrika, men som tolvåring fick han en sjukdom som så småningom ledde till att han inte kunde röra sig, hålla ögonkontakt och till slut inte heller tala. Läkarnas förklaring till föräldrarna var att han nu var en "grönsak" och att det bästa de kunde göra var att ta hem honom och göra det skönt för honom tills han skulle dö. Martin fortsatte dock att leva.

I sin biografi, "Ghost Boy: My Escape From A Life Locked Inside My Own Body", beskriver Martin Pistorius hur han efter ca två års medvetslöshet så småningom blev fullt medveten om allt omkring honom. Hans pappa vårdade honom och upprätthöll dagliga rutiner genom att stiga upp klockan fem för att få Martin redo för dagen på en vårdenhet.
– Åtta timmar senare hämtade jag honom, badade, matade, lade honom i sängen, och satte väckarklockan på två timmar senare, så att jag skulle vakna för att vända honom så att han inte fick liggsår, berättar pappan för den amerikanska radiokanalen NPR.

Martin minns ett tillfälle då hans mamma hade förlorat hoppet när hon såg på sin son, trodde att han inte kunde höra henne och sade "jag hoppas att du dör". Men Martin hörde henne:
– Ja, jag var där, inte från början, men ungefär två år in i mitt vegetativa tillstånd, började jag vakna. Jag var medveten om allt, precis som en normal människa. Alla var så vana vid att jag inte var där att de inte märkte när jag började närvara igen. Den krassa verkligheten slog mig att jag skulle tillbringa resten av mitt liv så där – helt ensam, säger han.

Med en aktiv hjärna och en kropp som inte svarade trodde Martin att han var instängd och skulle så förbli.
– Ingen kommer någonsin att visa mig ömhet, ingen kommer någonsin att älska mig. Jag är dömd. Man tänker inte riktigt på någonting, man existerar helt enkelt. Det är en mycket mörk plats för att hitta sig själv, eftersom man låter sig själv försvinna. Mitt sinne var instängt i en värdelös kropp, jag kunde inte styra armar och ben och min röst var stum. Jag kunde inte göra tecken eller ljud för att låta någon veta att jag var medveten igen, jag var osynlig – spökpojken, berättar Martin.

Martin gav inte upp och förlikade sig så småningom med sin mammas ord:
– Resten av världen kändes så långt bort när hon sa dessa ord. Med tiden lärde jag mig att förstå min mammas desperation. Varje gång hon tittade på mig, kunde hon bara se en grym parodi på det en gång friska barnet som hon hade älskat så mycket.

Så småningom började Martins kropp komma ikapp hans sinne, och han började oförklarligt tillfriskna. Han lärde sig att kommunicera med hjälp av en dator, blev allt bättre, och är i dag 39 år gammal, gift, egenföretagare och lever ett fullt fungerande och normalt liv i Storbritannien.

Martins historia är inte så ovanlig som den kanske låter. Under de senaste åren har det framkommit många exempel på om människor som deklarerats vara i "vegetativt tillstånd" som senare har återhämtat sig och avslöjat att de var fullt medvetna om vad som hände omkring dem.

Källor: LifeSitenNews (www.lifesitenews.com) och NPR (www.npr.org)