Nederländsk läkare stämd för vägran att godkänna dödshjälp

28 september 2015
I Nederländerna har anhöriga beslutat att lämna in ett klagomål mot en allmänläkare som vägrat godkänna dödshjälp för deras 19-åriga dotter.

De tragiska händelserna kring den unga kvinnans död skulle kunna bli ett viktigt prejudikat. Kvinnan, Milou de Moor, hade lidit av den autoimmuna sjukdomen lupus sedan hon var tolv år, vilket förutom smärta också medförde psykologiska effekter som depression, humörsvängningar, ilska, blackouts och nervsmärta. För tre år sedan begärde hon dödshjälp.

Enligt uppgifter i media från kvinnans anhöriga var alla nödvändiga personer överens om dödshjälpen, i enlighet med den nederländska lagen. Föräldrarna stödde beslutet och ett datum var fastställt. I sista minuten ångrade allmänläkaren sig dock och förklarade att dödshjälp inte var lämpligt i detta fall. Sjukhuset vägrade då också att gå vidare.

När Milou de Moor fick reda på det hängde hon sig själv. Familjen känner sig sviken och har lämnat in ett klagomål till den medicinska tillsynsnämnden för att stämma läkaren för förvägrat tillstånd.
– Vi vill inte att läkaren kommer undan med detta. Det som är bittert är att dödshjälpen hade godkänts. Det var bara en fråga om fastställande av datum när Milou skulle säga adjö, säger hennes mamma.

Ett sjukhus i Gent, precis på andra sidan gränsen mot Belgien, stöder föräldrarna och planerar också att vidta rättsliga åtgärder:
– Det är vi skyldiga Milou. Hon hetsades att dö, säger en sjukhustalesman.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)