Nederländska läkare konfronteras med troendes syn på dödshjälp

17 november 2015
Läkare i Nederländerna, som är vana att erbjuda dödshjälp till sjuka patienter, möter ofta en annan inställning hos invandrare med olika trostillhörigheter.

I en artikel i tidskriften Relevant, medlemstidning för den nederländska organisationen för dödshjälp, berättar allmänläkare Maria van den Muijsenbergh att många av landets många invandrare är mer toleranta mot smärta, eftersom de offrar sina liv till Gud och menar att dödshjälp är fel.
– Nederländerna är ett land med liberala åsikter om dödshjälp och ett land där det inte tas för givet att vara troende. Nästan alla icke-västerländska invandrare är troende. Inte bara muslimer utan även ortodoxa armenier och andra som kommer från Afrika. På dödsbädden spelar religionen en viktig roll. Gud eller Allah bestämmer när det är dags att dö. Dödshjälp är därför av ondo. Problemet med invandrare är att de inte ens vill ha palliativ sedering. För en nederländsk läkare kan det vara svårt, skriver Maria van den Muijsenbergh.

Hon berättar vidare att hon hade en muslimsk patient, som ville förbli klar i huvudet inför Allah:
– Jag gav honom lite morfin men det fungerade inte. Han var andfådd. Det var mycket svårt att se på för barnen och för mig. Och mycket svårt att göra någonting åt. Mannen tog det dock mycket väl. Som läkare måste man fråga sig om det är svårt för patienten eller för en själv, berättar hon.

Terminal sedering, eller försätta patienter i ett medvetslöst tillstånd medan de svälter ihjäl, är ett vanligt alternativ till dödshjälp med en spruta i Nederländerna, vilket invandrare dock inte heller nödvändigtvis vill ha. "Gud har gett dig den här kroppen och du måste ta hand om den", är tanken bakom. Så de kommer inte att sluta äta eller dricka, skriver Maria van den Muijsenbergh.
– Och det är svårt för en läkare. Jag hade en armenisk patient. Han kunde inte svälja maten och knappt dricka. Hans familj ville att jag skulle sätta dropp. Patienten ville det också. För mig var det svårt, i mina ögon är det inte bra vård att sätta dropp i en döende människa. Men familjens roll är stor, berättar hon vidare.

Nyhetstjänsten BioEdge undrar om förekomsten av dödshjälp i Nederländerna faktiskt gör invandrades sista dagar svårare.
– Patienter vägrar ofta morfin, eftersom de tror att läkaren kanske dödar dem då, säger Maria van den Muijsenbergh.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)