Planned Parenthood slutar ta emot betalning för fostervävnad

19 oktober 2015
Den amerikanska organisationen Planned Parenthood har meddelat att man inte längre kommer att acceptera någon form av ersättning för fostervävnad, i ett öppet brev till den amerikanska hälsomyndigheten, National Institutes of Health, från ordföranden Cecile Richards.

”Planned Parenthoods policy för donation av fostervävnad uppfyller redan de lagstadgade kraven med råge. Nu ska vi gå ännu längre för att ta bort alla grunder för att kunna angripa Planned Parenthood, för att förskjuta debatten till en inställning mot abort”, skriver Cecile Richards till Francis S. Collins, chef för National Institutes of Health, en ungefärlig motsvarighet till Socialstyrelsen.

Planned Parenthood har varit föremål för intensiv granskning sedan i somras, efter att pro-lifeorganisationen Center for Medical Progress offentliggjorde en rad filmer, som visar hur Planned Parenthood bryter mot den amerikanska lagstiftningen om försäljning av fostervävnad.

Undersökningar mot organisationens verksamhet har inletts. Enligt Cecile Richards, som i representanthuset tillsynskommitté tidigare denna månad vittnade om hur Planned Parenthood använder statliga medel, är det bara två av organisationens 700 mottagningar som haft att göra med fostervävnadsdonationer. Cecile Richards har även poängterat att den tidigare policyn att acceptera expeditionsavgifter för vävnaden är laglig och betecknar filmerna som en ”dimridå framför en bredare kampanj mot kvinnans rätt att välja abort, som godkändes av den amerikanska högsta domstolen 1973”. Jason Chaffetz, ordförande i tillsynskommittén, menar att policyändringen går i rätt riktning men att Planned Parenthoods utgifter och det federala stödet på 500 miljoner dollar årligen fortfarande är en öppen fråga.

Planned Parenthood hävdar att de nya åtgärderna inte är nödvändiga, men kommer att föregripa kritik från lobbyister, som arbetar mot abort. Denna nya policy ”drar undan mattan för dessa falska anklagelser och visar utan tvivel vad Planned Parenthoods stöd innebär för kvinnor som vill ge dessa viktiga donationer till livräddande forskning”, säger organisationens vice ordförande Dawn Laguens.

Professor Arthur Caplan, som leder avdelningen för medicinsk etik vid New York University Langone Medical Center Department of Population Health, menar att Planned Parenthoods drag är strategiskt klokt: ”Avgifterna framhålls för att främja tidningsankan om att Planned Parenthood dödar foster i vinstsyfte. Det gör de inte. Men att fatta beslut om att inte acceptera ersättning för någon som helst behandling eller hantering skulle effektivt få stopp på lögnerna om vad Planned Parenthood gör och har gjort, skriver han till nyhetsbyrån Associated Press.

David Deleiden från Center for Medical Progress anser att policyändringen är ”att erkänna sig skyldig”:
– Om pengarna Planned Parenthood fick för fosterdelar verkligen var legitim ersättning varför ska man då sluta ta emot dem?, undrar han.

Han får medhåll av O. Carter Snead, juridikprofessor och bioetiker vid University of Notre Dame:
– Planned Parenthoods beslut är helt klart ett försök till skadekontroll – att bevara sin omsorgsfullt vårdade (och våldsamt försvarade) bild av att vara en hälsovårdorganisation för kvinnor. Ingenting som Planned Parenthood nu gjort kommer dock att ändra dess roll som världens ledande abortklinik, skriver han till Associated Press.

Källor: Reuters (www.reuters.com) och BioEdge (www.bioedge.org)