Spaniens högsta domstol ger apotekare rätt till samvetsfrihet

25 juni 2015
I Spanien har högsta domstolen slagit fast att apotekare har rätt till samvetsfrihet och inte ska vara tvungna att sälja dagen-efter-piller.

Domslutet gällde ett fall med ett apotek i Sevilla som bötfällts med 3 000 euro (ca 28 500 kr) av lokalstyret i Andalusien efter att apoteksägarna vägrat sälja dagen-efter-piller, som kan vara abortframkallande, till en kund. Domstolen fastslog att de böter som ålagts apoteket bryter mot ägarnas rätt till samvetsfrihet.

Domaren Andres Ollero menade att kvinnan skulle ha kunnat köpa pillren på ett annat apotek. Han medgav vidare att frågan utgör en gråzon och att han och hans domarkolleger inte kan vara "andliga vägledare som instruerar medborgare i vilka delar av samvetet som är skyddade av grundläggande rättigheter och vilka som bör glömmas eftersom de är tillkrånglade samvetsbetänkligheter".

Domaren Adela Asua röstade emot beslutet, eftersom hon menar att domstolen har fläckats av ideologi istället för att skydda personliga övertygelser. Hon varnar för att domslutet kan bli ett farligt prejudikat som kan få "olyckliga konsekvenser för vårt land och vår samlevnad".

Samma apotekares vägran att sälja kondomer avvisades dock av högsta domstolen, eftersom det i detta fall inte förekommer "någon samvetskonflikt som relaterar till grundlagen", enligt domstolen.

Källor: Christian Today (www.christiantoday.com) och Agenda Europe (agendaeurope.wordpress.com)