Spermabank stämd för vilseledande information om donator

04 maj 2015
I USA stämmer ett lesbiskt par en av landets ledande spermabanker för vilseledande, eftersom spermadonatorn visade sig att inte ha de förutsättningar som angetts.

Enligt Atlantas spermabank Xytex skulle donator 9623 ha en ”IQ på 160, en kandidatexamen i neurovetenskap, en magisterexamen i artificiell intelligens och utmärkt hälsa. Enligt uppgifter höll han även på med en avhandling i neurovetenskap”.

Även om donatorns identitet skulle vara hemlig råkade Xytex avslöja hans namn för paret, som upptäckte att han hade hoppat av sin högskoleutbildning, led av schizofreni och hade gripits för inbrott, samt att ett stort födelsemärke på kinden hade suddats bort från hans bild. Det har sedan framkommit att han gett upphov till ett 60-tal barn.

Paret har nu ansöktom skadestånd.
– Människor som söker sig till spermabanker är ofta känslomässigt sköra. Vad jag verkligen önskar se är viss reglering och tecken på att bankerna är medvetna om det faktum att de har att göra med utsatta människor som förlitar sig på dem, säger parets advokat Nancy Hersh.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)