Storbritannien först att tillåta barn med dna från tre personer

25 februari 2015
Efter omröstningen i överhuset i går tisdag blir Storbritannien nu det första landet att legalisera ivf-barn där arvsanlag från tre personer används.

Det första barnet skapat genom det man kallar mitokondriebyte skulle kunna födas så tidigt som nästa år, efter att det brittiska överhuset i går röstade för att metoden legaliseras. Tekniken, som blivit mycket omdebatterad, innebär att embryon tas fram med arvsanlag från två kvinnor och en man
– Dagens omröstning i överhuset är en triumf som ger hopp till familjer som annars skulle behöva riskera att inte kunna få barn utan en livsbegränsande sjukdom, säger Alastair Kent, ordförande för den brittiska organisationen Genetic Alliance, till nyhetstjänsten Sky News.

Metoden har kritiserats från flera håll eftersom många menar att legaliseringen utgör början till ett sluttande plan mot rashygien och designade barn. Läs mer >>
– Mitokondrieöverföring är inte en vetenskapligt prövad säker procedur, utan ett oåterkalleligt mänskligt experiment med okänt resultat. Berörda bör helt öppet upplysas om att de inte med säkerhet kommer kunna få ett eget barn, utan att det bara med en viss sannolikhet leder till att ett levande barn föds: cirka åtta påbörjade behandlingscykler resulterar i ett levande fött barn. I debatten borde man inte låtsas om att en önskan att få barn etiskt legitimerar metoden. Det finns ingen absolut rätt till att få barn genom varje tekniskt genomförbart sätt, skriver den tyske kristdemokratiske riksdagsledamoten och bioetikexperten Hubert Hüppe i ett pressmeddelande.

Källor: SkyNews (news.sky.com) och Hubert Hüppe (www.huberthueppe.de)