Surrogatmoderskapsmarknaden flyttar till Kambodja
Enligt Australiens tidning The Sydney Morning Herald har minst 14 kliniker öppnats i Phnom Penh sedan Thailands parlament antog en lag som förbjuder surrogatmoderskap för utländska par. Läs mer >> De flesta av dem verkar vara thailändska kliniker, men även indiska kliniker har flyttat dit. Surrogatmammorna är i regel thailändska, eftersom surrogatmoderskap ogillas i Kambodja.
Upp till 20 par från Australien har i hemlighet ordnat surrogatmoderskap i Kambodja, och många fler har övervägt att åka dit, enligt källor i Phnom Penh och Australien. Australiens regering varnar för detta, eftersom surrogatmoderskap är olagligt i Kambodja, med påföljder som fängelsestraff och böter.
De som reser till Kambodja för att få barn tar en stor risk. Verksamheten har vuxit fram mycket fort; enligt kliniken The Fertility Clinic of Kambodja föddes landets första ivf-barn 2014. Det finns ingen lagstiftning som styr surrogatmoderskap, och rättssystemet är "skumt och korrupt". Om myndigheterna blandar sig i, kan de komma att behandla surrogatmoderskap som människohandel och alla parters framtid kan vara osäker, skriver nyhetstjänsten BioEdge.
– Det finns en klar risk att den kambodjanska regeringen tar tag i verksamheten, som i Thailand och Nepal, beroende på surrogatmotståndarnas eller utländska regeringars lobbying. Det är en kommande katastrof. Det är inte möjligt att marknadsföra surrogatmoderskap i kambodjansk media, eftersom landets kultur inte har någon förståelse för detta. Istället rekryteras kvinnorna genom personliga kontakter, främst från fattigare landsbygdsområden, säger Sam Everingham från organisationen Families Through Surrogacy.
Daniel Carrington, som har öppnat en surrogatmoderskapsförmedling i Phnom Penh, säger att han förklarar riskerna med Kambodja till sina australiska kunder, som söker tjänster i Sydostasien, snarare än i Mexiko, där kommersiellt surrogatmoderskap är lagligt.
– Kambodja kommer att sättas på prov när de första barnen föds nästa år, och föräldrarna försöker lämna landet. Någon måste bli först, säger han till Fairfax Media.
Källor: BioEdge (www.bioedge.org) och The Sydney Morning Herald (www.smh.com.au)