Thailand förbjuder kommersiellt surrogatmoderskap för utlänningar

25 februari 2015
Thailands parlament har antagit en lag som förbjuder surrogatmoderskap för utländska par.

Thailand inför den nya lagen efter en rad skandaler med thailändska surrogatmammor, som betalats för att få barn åt utlänningar. Förra året anklagades ett par från Australien för att ha lämnat sin surrogatson, som föddes med Downs syndrom, hos mamman, och kort därpå anklagades en japansk man, Mitsutoki Shigeta, för att ha blivit pappa till minst 15 barn med olika surrogatmammor i landet.

Verksamheten har kunnat fortgå eftersom det för thailändska kvinnor är ett relativt enkelt sätt att tjäna pengar. Daeng, fabriksarbetare som bor utanför Bangkok, är ensamstående mamma i trettioårsåldern och födde tvillingar åt japanen Mitsutoki Shigeta, för vilket hon tjänade motsvarande tio årslöner:
– Jag bar dem i nio månader, och jag älskade dem. Men jag höll mig till kontraktet, och skulle göra det igen – det skulle vem som helst göra – på grund av pengarna, säger Daeng till den brittiska nyhetstjänsten BBC News.

Enligt den nya lagen får bara gifta heterosexuella par där minst en är thailändsk använda en surrogatmamma i Thailand, och paret måste ha varit gifta i minst tre år. Betalning är inte tillåten och surrogatmamman skall vara thailändska, över 25 år och vara släkt med paret som anlitar henne. Kommersiellt surrogatmoderskap och personer som förmedlar detta riskerar fängelsestraff på upp till tio år och böter på upp till 200 000 thailändska baht (ca 51 600 kr).

Surrogatverksamheten i Thailand har ofta rört sig på lagens skuggsida, utan ansvarstagande, och när den nu mer eller mindre kriminaliseras finns det berättigade farhågor om att den, med ansenliga summor pengar inblandade, kommer att drivas under jorden, skriver BBC News.
– Det finns ingen som driver igenom lagen, precis som med alkohol och bilkörning. Det är förbjudet enligt lag men ingen kontrollerar detta. Det är den svaga punkten i Thailand, säger läkaren Somsak Lolekha från det thailändska medicinalrådet till BBC News.

Källor: BioNews (www.bionews.org.uk) och BBC News (www.bbc.com)