Tredje varningen för dödshjälpsklinik i Nederländerna

26 januari 2015
I Nederländerna har en dödshjälpsklinik för tredje gången på ett år fått en varning för att man gett dödshjälp till personer som inte är döende.

Varningarna har utfärdats till Levenseindekliniek i Haag, som denna gång hjälpt en 47-årig kvinna att dö, eftersom hon klagade på svår tinnitus, oljud i öronen. Den nederländska övervakningskommittén för dödshjälp medger att tinnitus skulle kunna uppfylla de juridiska kriterierna för dödshjälp, men anmärker att kvinnan borde ha hänvisats till en psykiater. De övriga två klagomålen har berört en äldre kvinna som inte ville skrivas in på ett vårdhem samt en äldre psykiatripatient.

Levenseindekliniek öppnade 2012 för patienter, som inte hittar en läkare som är beredd att ge dem dödshjälp. Sedan dess har kliniken gett dödshjälp till omkring 250 personer.
– Vi försöker hjälpa människor och göra det på ett mycket exakt och noggrant sätt. Vi tycker att det är irriterande att vi nu måste ta itu med ett klagomål för tredje gången, säger Steven Pleiter, verksamhetschef för Levenseindekliniek.

För att kvalificera sig för dödshjälp i Nederländerna måste patientens lidande vara outhärdligt. Dödshjälp är tillåten sedan 2002 efter godkännande av två läkare.

Källor: BioEdge (www.bioedge.org) och Dutch News (www.dutchnews.nl)