USA-domstol avvisar klagan mot "felaktig födelse" pga. fel hudfärg

21 september 2015
En amerikansk domstol har avvisat en stämning för s.k. "felaktig födelse" från ett samkönat vitt par, där den ena kvinnan inseminerades med spermier från en afroamerikansk donator.

Kvinnorna Jennifer Cramblett och Amanda Zinkon stämde fertilitetskliniken Midwest Sperm Bank i Illinois, efter att kliniken hade misslyckats med att förmedla könsceller från en blond, blåögd donator, vilket paret hade efterfrågat.

I stämningsansökan förklarar paret att de inte var beredda att uppfostra ett mörkt barn: "Att klippa en liten dotter är inte särskilt stressande för de flesta mammor, men för Jennifer är det inte en rutinsak, eftersom Payton [den nu treåriga dottern] har hår som är typiskt för en afroamerikansk flicka". Jennifer Cramblett har vidare berättat för domstolen att hon har "begränsad kulturell kompetens" vad gäller mörka barn, efter att ha vuxit upp i en stad med övervägande vita.

Domare Ronald Sutter har avvisat ärendet och bifallit klinikens argumentation om att en stämning om ”felaktig födelse” inte kan tillgodoses när ett barn föds friskt. Han har också avfärdat påståendet att klinikens fel innebär ett "garantifel" inom lagen för blod- och vävnadsdonationer:
– Sperma är inte vävnad, förklarar domaren.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)