Ännu ett fall av dödshjälp på frisk person i Belgien

09 februari 2016
I Belgien har ett fall av dödshjälp rapporterats till åklagare, gällande en ung kvinna som led av depression efter ett brutet förhållande och inte gav sig förrän en läkare gav henne diagnosen autism, så hon kunde få dödshjälp.

I Belgien är det lagligt att begära dödshjälp vid outhärdligt psykiskt lidande, om sjukdomen bedöms vara obotlig. Den 37-åriga kvinnan Tine hade nyligen gjort slut med sin pojkvän när hon julen 2009 förklarade för sin familj att hon inte ville leva längre. Redan fyra månader senare, efter att hon hade hittat en läkare som ville ge henne dödshjälp p.g.a. ”autism” fick hon som hon ville. Hennes systrar, som nu gått ut offentligt, beklagar läkarnas okänslighet och bristen på ansträngningar att behandla Tine och övertala henne att vilja leva.
– Varför ville Tine dö? Varför fick hon inte hjälp för sin depression och förtvivlan? Varför gav tre läkare klartecken för hennes död när uppenbarligen inte allt hade gjorts för att försöka ge hopp till en fysiskt frisk ung kvinna?, frågade systrarna nyligen i det flamländska nyhetsprogrammet Terzake.

Dagen då dödshjälpen utfördes var oerhört smärtsam för familjen, berättar systrarna i programmet. Läkaren saknade upphängning för infusionspåsen samt plåster att fästa injektionsnålen med, och systrarnas pappa fick i stället hålla i den. Läkaren beskrev dessutom Tines död som att ge "en dödlig injektion till ett favorithusdjur för att avsluta dess lidande". De tre läkarna som godkände dödshjälpen hade aldrig varit i kontakt med varandra om Tines psykiska instabilitet. Trots att inte alla dokument var ordnade inom den föreskrivna tiden och Tine inte hade fått behandling för sin psykiska ohälsa, godkände den belgiska dödshjälpskommissionen läkarens agerande.
– Jag hoppas att det bara var otur, men jag är rädd att detta inte är ett isolerat fall. Det är verkligen mycket oroande. Det bör enligt lagen gå minst en månad efter en begäran om dödshjälp. I ett sådant fall som detta är en månad fortfarande för kort. Ribban för dödshjälp vid mental ohälsa bör vara högre. Lagen om dödshjälp är främst avsedd för människor som är döende. Här har vi människor som lider psykiskt. Vore det inte bättre att kommissionen diskuterar ett sådant fall innan dödshjälpen utförs?, säger den flamländska psykiatern Joris Vandenberghe.

Belgiska politiker och psykiatriker kräver nu att lagen antingen bör ändras eller övervakas mer noggrant. Läs mer >> Ett rättsligt klagomål mot de tre läkarna pågår fortfarande.

Källor: BioEdge (www.bioedge.org) och LifeSiteNews (www.lifesitenews.com)