Assisterat självmord olagligt i Sydafrika, fastslår domstol

12 december 2016
Medan assisterat självmord blir lagligt på allt fler platser, förblir det förbjudet i Sydafrika, enligt ett domslut förra veckan.

Landets högsta appellationsdomstol upphävde ett domstolsbeslut förra veckan, som skulle ha tillåtit den 65-årige Robin Stransham-Ford, som hade prostatacancer, att få läkarassisterat självmord. Appellationsdomstolen konstaterade att domstolen i detta fall beslutat på "felaktigt och begränsat faktaunderlag" och att det inte finns "någon fullständig och korrekt undersökning av existerande lagstiftning på detta svåra område".

Det var 2015 som högsta domstolen i Pretoria fastställde att Robin Stransham-Ford fick avsluta sitt liv med läkarhjälp pga. outhärdlig smärta. Domen skulle ha banat väg för en ny lagstiftning för assisterat självmord i Sydafrika. Robin Stransham-Ford gick bort innan domslutet kom. Regeringen tog hans fall till högsta appellationsdomstolen, som officiellt upphävde domen förra veckan.
– Vi är lättade över att appellationsdomstolen korrekt bekräftade lagen, eftersom detta beslut skulle ha fått långtgående konsekvenser för den i grundlagen förankrade rätten till liv och vår brottslagstiftning, säger justitieminister Michael Masutha.

Dödshjälpsförespråkare, som organisationen Dignity SA, är kritiska till domen och ser läkarassisterat självmord som "en fråga om mänskliga rättigheter" och planerar att ta ärendet till landets författningsdomstol. Även den pensionerade anglikanske ärkebiskopen Desmond Tutu har uttryckt sitt stöd för läkarassisterat självmord, eftersom han "inte vill hållas vid liv till varje pris".

Bland motiveringarna för domen finns att läkarassisterat självmord leder till en acceptans av dödshjälp, som skulle kunna leda till missbruk och få långtgående konsekvenser.

Källa: Catholic News Agency (www.catholicnewsagency.com)