Brittisk app för att hitta rätt spermadonator

11 oktober 2016
En spermabank i London har utvecklad en app för mobiltelefoner där man kan söka igenom en förteckning över donatorerna och slå till omgående om man hittar någon som motsvarar förväntningarna.

Donatorerna kan sorteras i appen enligt specifika egenskaper som ögonfärg, hårfärg, ras och etniskt ursprung samt personlighetsprofiler. London Sperm Bank, som tagit fram appen, är störst i Storbritannien, med 25 000 ständigt tillgängliga donationer.

Appen, som lanserades förra veckan, har redan mött kritik för att låta människor välja barn på samma sätt som man väljer kläder i en katalog. Enligt Laura Spoelstra, oberoende fertilitetsexpert vid den brittiska myndigheten för fertilitetsfrågor HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority), gör appen dock bara vad kvinnor redan gör i papperskatalogen på kliniken, men på ett enklare sätt.
– Människor, som behöver en spermadonator, har redan föreställt sig den personen. Vad de oftast vill ha är en donator som passar in i familjen så bra som möjligt. I Storbritannien är det främst heterosexuella par som söker spermadonatorer, säger hon till nyhetstjänsten CNNMoney.

Donatorer granskas av tillsynsmyndigheter inklusive HEFA för att säkerställa frisk och livskraftig sperma. Även blivande föräldrarna screenas för hälsa och föräldraförmåga när de har bestämt sig för en donator. Förutom kostnaden för fertilitetsbehandlingen kostar det runt 1 200 brittiska pund (ca 12 800 kr) att säkra en donator genom London Sperm Bank.

Källa: Genetics and Society (www.geneticsandsociety.rsvp1.com)