Chilenska gruvarbetare i öppet brev mot planerad abortlag

14 oktober 2016
För sex år sedan räddades under stor dramatik 33 chilenska gruvarbetare, som hade varit instängda under jorden i 69 dagar. Nu vädjar några av dem till regeringen om att Chile också i fortsättningen ska bevara och skydda rätten till liv för ofödda barn.

I ett öppet brev till regeringen tackar några av gruvarbetarna det chilenska folket för att man inte övergav dem när de under över två månader var instängda 700 meter under jordytan. De tackar även folket för alla resurser som sattes in för deras, till synes hopplösa, räddning och för att de upprätthåller tron på livets värde, vilket tydliggjordes av räddningsinsatsen. I brevet tackar de även Gud för att det "omöjliga uppnåddes" och för att de tilläts, bildligt talat, att "födas på nytt från Moder jords livmoder".

De fortsätter sedan med att be att det chilenska folket i sitt hjärta visa samma solidaritet och respekt för livet genom att bevara och skydda rätten till liv för dem som "inte har någon röst och som ropar i tystnad". "Som chilenare accepterar vi inte lagar som inte respekterar mänskligt liv [...] vi säger absolut nej till abortlagen", skriver gruvarbetarna vidare.

Det öppna brevet publicerades i den chilenska dagstidningen El Mercurio, som reaktion på president Michelle Bachelets lagförslag, som nu behandlas i senaten. Lagförslaget går ut på att tillåta abort efter våldtäkt och vid risk för kvinnans hälsa samt när fostret inte är livsdugligt. Läs mer >>

I Chile har abort varit förbjuden under många år. Trots det har landet haft den lägsta mödradödligheten i hela Latinamerika, till och med lägre än USA trots att USA har bättre medicinska resurser.

År 2011 fick Chile den internationella utmärkelsen Protect Life Award från en sammanslutning av icke-statliga organisationer som är aktiva inom FN. Chile erkändes som ett föregångsland och lovordades för det exemplariska rättsliga skyddet och andra offentliga riktlinjer som rör rätten till liv, liksom för landets låga mödradödlighet.

På senare år har Chile varit föremål för påtryckningar från internationella abortförespråkande organisationer som t.ex. Amnesty International.
– De lämnar oss inte ifred. Det är oroande att det finns så många påtryckningar från dessa internationella grupper. De har massor med pengar och de använder dem till att driva sin livsfientliga agenda, beklagar Elizabeth Bunster från pro-life-gruppen Chile es Vida.

Källa: LifeSiteNews (www.lifesitenews.com)