Colorado legaliserar assisterat självmord

14 november 2016
Samtidigt med presidentvalet röstade även 66 procent av invånarna i delstaten Colorado för att legalisera assisterat självmord för terminalt sjuka patienter med mindre än sex månader kvar att leva.

Det kontroversiella lagförslaget hade kritiserats för bristande garantier – en läkare behöver till exempel inte närvara när patienten förbereder och intar det dödliga läkemedlet.
– Det är mycket sorgligt att väljarna i Colorado ger läkare rätten att förskriva dödliga läkemedel i syfte att bistå sina patienters självmord. Valresultaten baseras på en massiv lobbykampanj för assisterat självmord som bygger på en kultur som fruktar en smärtsam död med ett sjukvårdssystem som inte på ett effektivt sätt tar hand om människor i den mest utsatta tiden i livet. Vi behöver en vårdande kultur, som bryr sig om döende människor. En kultur som försäkrar folk att de inte kommer att lida under de sista dagarna. En kultur som kan försäkra människor att de inte kommer att dö ensamma. Att ge läkare rätt att hjälpa sina patienter med självmord skapar endast nya kulturella problem och det ger läkarna makt över liv och död. Makt som några läkare kommer att missbruka, säger Alex Schadenberg, ordförande för den kanadensiska organisationen Euthanasia Prevention Coalition till nyhetstjänsten LifeNews.

Enligt den nya lagen får en psykiskt frisk vuxen med en obotlig sjukdom begära ett recept på ett dödligt läkemedel från sin läkare, efter att två läkare har bekräftat att patienten förväntas leva högst sex månader till. Patienten måste själv inta det dödliga läkemedlet. Utöver Colorado tillåter nu ytterligare fem amerikanska delstater assisterat självmord: Oregon, Washington, Kalifornien, Montana, och Vermont.

Källor: BioEdge (www.bioedge.org), LifeNews (www.lifenews.com) och CatholicNews Agency (www.catholicnewsagency.com)